Ministeerium muudab sigade mahenõudeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi sigade Aafrika katku (SAK) ohu tõttu keelataks täielikult sigade pidamine välitingimustes, mis on üks maheloomakasvatuse nõuetest, jääb seakasvatajatele uue reeglistiku järgimisel mahetunnistus siiski alles.

«Kui ettevõte järgib taudiohu tõttu mahepõllumajanduslikult peetavate sigade välialadele laskmise ajutisi piiranguid ja täidab siiski seejuures jätkuvalt kõiki teisi maheloomakasvatuse nõudeid, loetakse sellist pidamisviisi erandlikuks,» ütles põllumajandusministeeriumi toiduohutuse ning teaduse ja arenduse asekantsler Toomas Kevvai.

Selliselt käituva ettevõtte mahetunnistus säilib, ent kasutatavad meetmed peavad kajastuma ettevõtte dokumentatsioonis, lisas ta.

Põllumajandusministeerium teatas teisipäeval, et karmistab seoses sigade Aafrika katku levimisega kodusigadele bioohutusnõudeid, muuhulgas kaotatakse võimalus ka erandkorras sigu välitingimustes kasvatada. Samuti plaanib ministeerium muuta kohustuslikuks seakasvatuse ümbritsemise aiaga.

Eelmisel nädalal leiti Viljandimaal Viljandi vallas Ridaküla külas asuvast seafarmist ning samas maakonnas Kolga-Jaani vallas Leie külas asuvast seafarmist SAK, hävitamisele läks üle 500 sea; samuti on seakatk diagnoositud Valgamaal ühes ühe seaga farmis. Esmaspäeval teatati ka kolmandast seakatku juhtumist Viljandimaal.

Valgamaal diagnoositud SAKi tõttu kehtestatud tõkketsoonis on kaks väiketalu, Viljandimaa tsoonis on kuus farmi, millest ühes on 131 siga.

Inimestele SAK ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima ettenähtud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles