Muudatused võivad seapidajate elu kergendada

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maaeluminister Urmas Kruuse sõnul tuleb praegused seakatku kahjude tõttu kannatavate tootjate toetamise võimalused üle vaadata, et võtta tugevamalt vaatluse alla kõige rangemate nõuetega tsooni sattuvate seakatkuvabade farmide võimalikud majanduskahjud.

«Praegune süsteem toimib nii, et kui mõnes seafarmis avastatakse seakatk, siis kari ja sööt hävitatakse ning omanikule kompenseeritakse kulud kuni 100% ulatuses,» rääkis maaeluminister Kruuse. «Peame olema tõsiselt valmis tegelema rangesse piirangute tsooni sattuvate seakatkuvabade farmidega, mis on küll kõiki bioohutuse nõudeid täitnud, kuid mille majandustulemustele hakkab piirangutsoonis paiknemine mõju avaldama.»

Kruuse märkis, et praegune süsteem tuleb vaadata üle, sest sellisena on see ettevõtjate seisukohalt ebaõiglane ja võib avaldada olulist mõju maapiirkondade tööhõivele ning ettevõtlusele.

Esimesed sigade Aafrika katku leiud kodusigadel avastati eelmisel nädalal Viljandimaal kahes farmis ja ühes Valgamaa majapidamiseks. Kokku hukati üle 500 sea.

Maaeluminister on täna kutsunud kokku seakasvatajate erakorralise nõupidamise, et teha olukorrast ülevaade ja arutada edasist tegevuskava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles