Juhtkiri: Kutsumata külaline on kohal

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodusead
Kodusead Foto: Dmitri Kotjuh

Kui sigade Aafrika katk mullu septembris ametlikult Eestisse jõudis, tuli see mõnelegi halva üllatusena. Sel teemal oli küll mõnda aega juttu olnud, ent igasugu hoiatustega on nagu loos karjapoisist ja hundist: kui tükk aega räägitakse, aga midagi hullu ei juhtu, hakatakse ohtu alahindama. Sama ootamatult tabas üleeile paljusid teade taudi jõudmisest Valga- ja Viljandimaa seakasvatajateni.

Nagu rõhutab Valgamaa veterinaarkeskuse juht Urve Laidvee, on nähtud palju vaeva, et haigus kodusigadeni ei jõuaks. Muu hulgas tunnustab ta maakonna jahimehi, kes tänavu matnud üle 70 metsseakorjuse. Tegu on äärmiselt olulise tegevusega, kuna iga haige looma surnukeha suurendab katku levikuriski.

Sestap seostab Laidvee katku jõudmist kodusigadeni eelkõige mustikahooaja algusega. Teadaolevalt on ka Koikküla majapidamisest, kus kärssnina haigestus, inimesed hiljuti neidsamu marju korjanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles