Lätlannad kõndisid suurmeistrite radadel

Dagny Viks
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauma Krūvēvere (vasakul) ja Ilze Borodkina
Lauma Krūvēvere (vasakul) ja Ilze Borodkina Foto: Erakogu

Hiljuti jõudsid Tartusse kaks Läti neiut, Ilze Borodkina ja Lauma Krūvēvere, kes olid kõndinud jalgsi ligi 270 kilomeetrit Riiast meie ülikoolilinna. Just nagu omal ajal Kristjan Jaak Peterson või Läti poeet Eduards Veidenbaums.

Mõlemad lätlannad on ühel või teisel moel Eestiga seotud. Lauma Krūvēvere soome-ugri õpingud Läti Ülikoolis tekitasid neius kire nii Eesti kui Soome ja nende maade keelte vastu. Ilze Borodkina on Tartu Ülikooli doktorant. Idee Riiast Tartusse kõndida idanes neiude peas juba pikemat aega, kuid muutus kindlaks plaaniks eelmise aasta sügisel.

Nagu aru saan, oli teie seiklus suuresti inspireeritud Kristjan Jaak Petersonist ja Eduards Veidenbaumsist. Kui mõni lugeja ehk ei ole kursis nende kahe mehe elu ja tegemistega, siis kuidas võtaksite lühidalt kokku nende tähtsuse nii Eesti kui Läti kultuurile?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles