Ohtliku putke tõrjetööd jätkuvad veel aastaid

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiid-karuputk võib, nagu nimigi ütleb, kasvada hiiglaslike mõõtmeteni. Tavaliselt kolme kuni viie meetri kõrguseks kasvavate putkede seast on leitud koguni seitmemeetriseid isendeid. Fotol tõrjutakse taimi nende õisikute raiumise ja hävitamise teel.
Hiid-karuputk võib, nagu nimigi ütleb, kasvada hiiglaslike mõõtmeteni. Tavaliselt kolme kuni viie meetri kõrguseks kasvavate putkede seast on leitud koguni seitmemeetriseid isendeid. Fotol tõrjutakse taimi nende õisikute raiumise ja hävitamise teel. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ohtlike võõrliikide, Sosnovski karuputke ja hiid-karuputkega on nüüdseks Eestis võitlus käinud kümme aastat. Silmaga nähtavaid tulemusi on saavutatud, kuid sõda pole kaugeltki läbi.

Vaieldamatult üks Eesti ohtlikumaid võõrtaimeliike, Sosnovski karuputk ja hiid-karuputk, toodi algselt meile kui väärtuslikud mee-, silo- ja dekoratiivtaimed. Põldudelt ja koduaedadest plehku pannud taimedega käib nüüd visa võitlus.

Mis teeb karuputked eriti ohtlikuks, on nende kiire levik ja omapärase koostisega mahl. Kuni seitsmemeetriseks kasvavad putked varjutavad oma hiiglaslike lehtedega kodumaistele taimedele vajaminevat päikesevalgust ning nende furokumariini nime kandvat ainet sisaldav mahl põhjustab koosmõjus päikesevalgusega nahale ville, haavandeid ja kuni terve elu kestvaid arme.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles