Pensioniea kunstlik tõstmine ei aita

Kadri Simson
, Riigikogu Keskfraktsiooni esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Arvo Meeks

Üha vananev rahvastik, väljaränne ja tegelik pensionile mineku vanus seavad pensionisüsteemi jätkusuutlikkuse küsimärgi alla.

Pensionisüsteemi üks mure on demograafiline olukord: inimeste eluiga pikeneb, kuid sündide arv teeb samal ajal vähikäiku. 2014. aastal oli pensionäre 412 000 ehk kümnendik rohkem kui kümme aastat tagasi. Selline olukord paneb üha suurema koorma tööealistele inimestele, kelle arv pidevalt väheneb.

Kui arvestada, et praeguse kolmesambalise pensionisüsteemi juures ei pea tööealised elanikud üleval ainult praeguseid pensionäre, vaid koguvad paralleelselt pensioniraha enda teise ja valikuliselt ka kolmandasse sambasse, on tegemist väga suure finantsilise koormusega praegusele tööealisele elanikkonnale. Lisades sündimuse vähenemise ja elanikkonna vananemise tulevikus, kasvab see koormus edaspidi veelgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles