Lapsed said elektriohtudest targemaks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsed on elektriohutuse alaseid põhitõdesid Valgamaal juba aastaid omandanud. 2012. aastal tegid nad seda ohutuslaagris Kunstimäe talus.
Lapsed on elektriohutuse alaseid põhitõdesid Valgamaal juba aastaid omandanud. 2012. aastal tegid nad seda ohutuslaagris Kunstimäe talus. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Elektrilevi töötajad õpetasid mais ja juunis elektriohutuskampaania raames kokku 2923-le eri vanuses lapsele üle Eesti elektriohte ja nendega toimetulemist. Statistika järgi juhtub just suvekuudel lastega kõige enam elektriõnnetusi, mis piisavate teadmiste korral oleksid välditavad.

«Valgamaal koolitas Elektrilevi koostöös päästeametiga maakonna 6. klasside õpilastele suunatud ohutuslaagris »Kaitse end ja aita teisi« kokku 96 last. Valgamaa laager toimus 1.–2. juunil,» täpsustas Valgamaalasele Elektrilevi kommunikatsioonispetsialist Maret Reinumägi.

«Nähtamatust ja kaugena tunduvast ohust lastele rääkimine on enda suur proovilepanek,» tunnustas Elektrilevi juhatuse esimees Tarmo Mere kolleege. «Samas juhtub ikka ja jälle õnnetusi, mille järel võib kurvalt tõdeda, et lapsed kaotavad mänguhoos või igavusest elementaarse ohutaju ning seetõttu on vabatahtlike elektriohutuskoolitajate tööpõld veel lai.»

Mere tõi näitena eelmise aasta maikuus juhtunud õnnetuse, kus kahel koolipoisil tuli mõte ronida alajaama katusele. Üks 16aastastest poistest sai eluohtliku elektrilöögi ja veetis suure osa suvest haiglas. «See oli veel tavapärasest õnnelikuma lõpuga õnnetus, sest enamasti on välise elektrivõrguga seotud õnnetused äärmiselt traagiliste tagajärgedega,» rõhutas Mere.

Suvel tihedamini juhtuvaid elektriõnnetusi – sealhulgas lastega – kinnitab ka tehnilise järelevalve ameti statistika, mille andmetel toimus 2014. aastal Eestis kokku 50 elektriõnnetust, neist 26 maist augustini.

«2014. aastal oli Valgamaal üks elektriõnnetus, kus kergemalt sai kannatada üks inimene. Lastega Valgamaal mullu õnnetusi ei juhtunud. 2013. aastal Valgamaal elektrist põhjustatud õnnetusi ei olnud,» täpsustas Valgamaalasele mõne aja eest tehnilise järelevalve ameti avalike suhete peaspetsialist Anu Võlma.

Elektriõnnetuste tagajärjel kannatanute vanuselises jaotuses eristus kuni 10aastaste lastega toimunud õnnetuste suur arv, mis moodustas kõikidest õnnetustest 28 protsenti ehk ligi kolmandiku. Elektrilevi tellitud uuringu põhjal on 67 protsenti vanematest suhteliselt muretud oma lapsi ähvardavate elektriohtude suhtes.

Mere paneb lastevanematele südamele, et kuna kõige rohkem elektriõnnetusi juhtub just suvel, on praegu lapsevanematel õige aeg lastega elektrivõrguga seotud ohtudest rääkida. Koos lastega tuleks üle vaadata kõik koduümbruse alajaamad, elektriliinid ja -kilbid. Nõuandeid lastele elektriohtudest rääkimiseks leiab Elektrilevi veebilehelt.

Koostöös päästeametiga koolitasid Elektrilevi töötajad 2310 kuuendate klasside last.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles