Noored õpivad ellu jääma

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti päästelaager mullu Lääne-Virumaal Kadrinas
Päästeameti päästelaager mullu Lääne-Virumaal Kadrinas Foto: Marianne Loorents

Juba 14. korda teoks saav päästeala noortelaager leiab sel aastal aset 6.-10. juulini Pärnumaal Pärlseljal. Laagrist võtab osa üle Eesti 200 last, kes on õppeaasta jooksul tegutsenud päästeala noorteringides.

Päästeameti Lääne päästekeskuse pressiesindaja Katariina Vaabel täpsustas Valgamaalasele, er Valgamaalt on  laagris viis last, kokku on lapsi 205.

Laagrinädala jooksul on noortel võimalik praktiliste tegevuste ja mängude kaudu õppida tundma ümbritsevaid ohte ning õiget käitumist. Laagrilised lahendavad ülesandeid ja situatsioone, mis panevad proovile ka nende olemasolevad tarkused ja oskused.

Eesmärk on kasvatada laagris osalenud noortest teadlikud ja ohte märkavad kodanikud, kel olemas teadmiste pagas, kuidas kujundada ennast ümbritsev keskkond turvaliseks ja ohutuks.

Laagrist võtavad osa lapsed vanuses 7-15 ning tegevusi jagub nii laagri kõige pisematele kui ka suurematele lastele. Laagripäevad on jaotatud teemadeks – saabumine oli Terepäeval, mil saadi omavahel tuttavaks ning tegeleti meeskonnamängudega ja üldiselt laagriks valmistumisega. Üheskoos meisterdasid noored oma rühmale lipu ning õppisid selgeks laagritantsu.

Teisipäev oli Ohutuspäev, kus sai teoks seikluslik ja teadmisi proovile panev maastikumäng ning veel mitmeid vahvaid üllatusi nii lastele kui kasvatajatele.

Täna on Arstipäev – laagriplatsil leiab stsenaariumi järgi aset tõsine liiklusõnnetus, kus saab vigastada seltskond noori. Iga rühm saab endale vigastatu, kellele tuleb anda elupäästvat esmaabi. Pärastlõunal koguneb kogu laager veeparki, kus lustliku muusika saatel oma meeskond proovile pannakse.

Neljapäev on Metsapäev, mille jooksul saavad noored oskused ellujäämiseks looduses. Näiteks, kuidas looduses leitavast veest endale kõlbulikku joogivett teha ning kuidas pimedale jäädes endale ulualune käepärasest materjalist kokku panna.

Laager lõppeb Demopäevaga, mille puhuks on mitu laagrikasvatajat valmistanud ette ohutusteemalise etenduse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles