Lapse soov tööle minna muutis vanema murelikuks

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa noored malevas. Foto on illustratiivne
Valgamaa noored malevas. Foto on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tööinspektsiooni poole pöördus lapsevanem, kelle 15aastane tütar tahab suvisel koolivaheajal iseseisvalt tööle minna, et omale taskuraha teenida. Vanemal tekkis seepeale küsimus, kas tütrel on selleks vaja tema nõusolekut ning mida ta lapsevanemana peaks veel tütre sooviga seoses teadma või millele tähelepanu pöörama.

Inspektsiooni tööinspektor-jurist Leonid Siniavski selgitas, et alaealisel töötajal on töölepingu sõlmimiseks vaja peale tema enda soovi ja tahte tööd teha, tema seadusliku esindaja, üldjuhul siis lapsevanema nõusolekut.

Töölepingu seadus sätestab, et töölepingu sõlmimiseks on vajalik alaealise tahteavaldus. Kui see aga tehti seadusliku esindaja eelneva nõusolekuta, on see tühine, välja arvatud, kui seaduslik esindaja tahteavalduse hiljem heaks kiidab.

«Seadus ei reguleeri, mis vormis vanema antud nõusolek peab olema. Vanem võib oma nõusoleku anda seega suuliselt – näiteks kohtumisel tööandjaga – või kirjalikult. Tööandjale on loomulikult kindlam ja vajalikum lapsevanema kirjalik nõusolek,» selgitas Siniavski.

Tööleping, mis on sõlmitud alaealisega tema seadusliku esindaja nõusolekuta, on tema kiinitusel tühine. «Kui aga tööandja siiski sõlmib alaealisega töölepingu alaealise seadusliku esindaja nõusolekuta, on tööandja üle töösuhete järelevalvet teostaval tööinspektoril õigus lisaks ettekirjutuse tegemisele alustada tööandja suhtes väärteomenetlust ning rikkumise tuvastamisel kohaldada rahatrahvi.»

Kindlustamaks koolikohustuslikule alaealisele võimalust õppetööks välja puhata, piirab seadus alaealise töötamise aega. Nii ei tohi koolikohustuslik alaealine töötada rohkem, kui pool oma koolivaheaja kestusest. Laps on koolikohustuslik põhikooli lõpetamiseni või 17aastaseks saamiseni. Lapsevanem, kui alaealise seaduslik esindaja, ei tohi seega anda nõusolekut töötamiseks rohkem kui pooleks õpilase suvise koolivaheaja kestusest.

Lapse tulevane tööandja on tulenevalt töötervishoiu ja tööohutuse seadusest kohustatud teavitama alaealist ja alla 15aastase alaealise seaduslikku esindajat (lapsevanemat) alaealise tööga seotud riskidest ning tema ohutuse ja tervise kaitseks rakendatud abinõudest.

«Muidugi peaksite lapsevanemana ennast kurssi viima tööseadusandlusega kehtestatud kõikvõimalike piirangutega alaealiste tööle (lubatud tööd, keelatud tööd), aga samuti alaealiste töö- ja puhkeaja osas sätestatud piirangutega,» lisas tööinspektor-jurist murelikule vanemale.

Täiendavat teavet selles osas leiab tööinspektsiooni veebilehelt ning tööelu portaalist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles