Iigaste – 27 suitsuga külake, millel rääkida mitu lugu

Liisi Ploom
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valjo Kängsepp (vasakult), Eha Kübarsepp, Toomas Kübarsepp ja Vello Paidre
Valjo Kängsepp (vasakult), Eha Kübarsepp, Toomas Kübarsepp ja Vello Paidre Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Väike Iigaste küla asub Valga maakonnas Tõlliste vallas Väikese Emajõe paremal kaldal, otse Laatre–Karula maantee ääres. Esmapilgul ei saa mööda maanteed sõites kohe arugi, et tegemist külaga, sest metsa varjus ülesharitud põldude vahel on siin-seal näha väikeseid maju, mis nagu ei moodustagi ühtset kogumit. Küla vanima, 81aastase elaniku teada oli Iigastes umbes 65 aastat tagasi koguni ligi 90 suitsevat korstent ehk siis talu, kus elu käis; nüüd võib suitsusammast tõusmas näha ainult 27 korstnast.

Iigaste külas elas enne suuri sõdu üsna arvestatav hulk inimesi ning käis vilgas seltsielu. Tegevusi jagus nii haridusseltsi Walgus kui Kaitseliidu saalidesse, mille mõlema ehitamisele aitasid kaasa kohalikud aktiivsed külaelanikud.

Külal on ka oma mõis – Iigaste mõis, mis asulale ka omal ajal nime andis. Tegemist oli väikese rüütlimõisaga, mis käis toona käest kätte mitme omaniku vahel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles