Represseeritute toetussüsteem muutub lihtsamaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Jaanus Lensment

Möödunud neljapäeval võttis Vabariigi Valitsus vastu okupatsioonirežiimide poolt represseeritud isiku seaduse muudatuse. Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna ettepanekul lihtsustatakse senist toetussüsteemi ja vähendatakse bürokraatiat. Muudatus jõustub 2016. aastal. 

Seaduse alusel on represseeritul õigus tervise taastamise toetusele ja sõidusoodustusele. Varasemad kaks toetust on järgmisest aastast liidetud üheks toetuseks, mille suuruseks on 192 eurot aastas. Samuti ei pea represseeritud sõidusoodustuse saamiseks muudatuse alusel esitama kuludokumente. Toetuse saamiseks piisab edaspidi vaid ühekordsest taotluse esitamisest. Isikud, kes on varem tervise taastamise toetust või sõidusoodustust taotlenud, ei pea uut avaldust esitama.

"Tegu on auvõla tasumisega kõigi represseeritute ees. Nad on kannatanud Eesti eest ja vähim, mis riik neile pakkuda saab, on bürokraatiavaba toetus. Nüüd saan ka mina ilma piinlikkust tundmata minna külla oma Võrumaa eakatele sugulastele, kellest enamus on represseeritud nõukogude okupatsioonivõimude poolt", ütles sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna.

Muudatusettepaneku tegemiseks kohtus sotsiaalkaitseminister juuni alguses Eesti Memento Liidu liikmetega, et kuulata ära ka represseeritute arvamus ja ettepanekud. Seni on tervise taastamise toetuse suurus olnud 160 eurot aastas ja sõidusoodustus 50% pileti hinnast, kuid mitte rohkem, kui 32 eurot aastas. "Tänan ja tunnustan Memento Liitu ja teisi represseeritute organisatsioone, kes on korduvalt teinud ettepaneku selline üleliigne ja represseerituid koormav bürokraatia kaotada", lisas minister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles