Turulettidele jõudsid Eesti maasikad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad Valga turul.
Maasikad Valga turul. Foto: Arvo Meeks

Kodumaised maasikad ja värsked kartulid on Valga turule jõudnud. Neljapäeva lõuna paiku askeldas turulettide vahel üsna palju rahvast. Taimede, lillede, kurkide ja palju muuga kauplejate seas olid kohale jõudnud ka esimesed eestimaiste maasikate ning värskete kartulite müüjad.

Võrumaalt Antsla vallast pärit Jaanal olid letil «Sonata» maasikad. Vanemalt põllult pärit väiksemad marjad olid kilohinnaga kuus eurot ning uue põllu suured maasikad maksid kaheksa eurot. «Kuigi Poolast pärit maasikad on müügil olnud juba väga pikalt, siis meie esimesed marjad valmisid 10. juuni paiku. Kas saak on sel aastal kehvem kui mullu või mitte, ei oska veel öelda, sest ilmad on olnud väga heitlikud,» rääkis Jaana.

Küll aga teadis Võrumaalt tulnud müüja öelda, et tänavu on mari valmimisega väga hiljaks jäänud. ,,Eelmise aasta võidupüha paraadi ajal oli marjamüümise keskpaik, sel aastal pole aga suve veel tulnudki,« selgitas juba 14–15 aastat turul maasikaid müünud Jaana.

,,Nädala sees on turg hõre ning seetõttu ka ostjaid vähe. Enamik ostjatest külastab turgu ikkagi nädalavahetusel. Eks hind määrab ka ostjate arvu, kuid transport on kulukas,» tõdes ta. Konkurets on Jaana sõnul üsna suur ning seetõttu pole maasikaid kasulik väga suurel maal kasvatada. Peale Jaana oli neljapäeval turul oma saaki müümas veel kolm maasikakasvatajat. Valgamaalt pärit maasikmarjad olid müügis kilohinnaga kuus eurot ning Võrumaa omad kaheksa eurot.

Ainus, kes neljapäeval turul värsket kartulit müüs, oli Olga Pedaja ettevõttest Ants Muld Kartulitehnika. «Tegelikult on teisigi värske kartuli pakkujaid, kuid neid pole täna lihtsalt kohale tulnud,» teadis Pedaja rääkida. Kartuleid võis leida letilt hinnavahemikus poolteist kuni kolm eurot kilo.

Esimese saagi sai Võrumaalt tulnud müüja jaanipäeval. Olga ei osanud saagi suurust eelmiste aastatega võrrelda, kuid saak pidavat praegu päris korralik olema. ,,Kartuleid kasvatame 50 hektaril ja seal kasvavad kõik meie sordid,« ütles Pedaja. ,,Üsna pea tulevad need kõik müüki ka.»

Lisaks kartulitele oli Olga Pedajal, kes turul köögivilja müünud juba üle 20 aasta, pakkuda ka porgandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles