Valga võtab luubi alla avaliku eetika

Sirli Homuha
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ragne Tsäkko
Ragne Tsäkko Foto: Hele Heletäht

Valga linnavalitsus osaleb MTÜ Korruptsioonivaba Eesti korraldatud ja Euroopa Nõukogu finantseeritud avaliku eetika riskide hindamise ning maandamise projektis.

Ettevõtmise eesmärk on välja selgitada riigi tasandil avaliku sektori eetika, millega kohalikud omavalitsused saavad end võrrelda ning mille alusel oma standardeid parandada. Euroopa Nõukogu kohaliku omavalitsuse reformi ekspertkeskus on selleks välja töötanud vastava metoodika.

Esimeses etapis koostatakse Euroopa avaliku eetika tulemuskaardi (European Score Card) põhjal riigi avaliku sektori eetika tulemuskaart, milles määratletakse kõrgeimad eetilised kriteeriumid, millele avaliku sektori tegevus peab vastama ja mille põhjal iga omavalitsus saab kehtestada oma vastavad eetikareeglid.

Teises etapis viivad kohalikud omavalitsused riigi tulemuskaardi põhjal läbi enesehindamise. Kõigi omavalitsuste enesehinnangute põhjal koostab projektirühm riigi võrdlusaluse. Omavalitsused võrdlevad oma vastuseid riigi võrdlusalusega, selgitades välja oma tugevad ja nõrgad küljed, ning koostavad parenduskava oma avaliku sektori eetika parandamiseks.

Kolmandas etapis viivad omavalitsused aasta möödudes läbi uue enesehindamise, selgitamaks välja toimunud muudatused ja arengud.

Avaliku eetika riigi tulemuskaardi koostamiseks korraldati 10. juunil Tallinnas Olümpia hotelli konverentsikeskuses töötuba, kus osalesid peale Valga linnavalitsuse esindaja veel Sillamäe, Paide, Kernu ja  Märjamaa omavalitsuste, Eesti Linnade Liidu, justiitsministeeriumi ja MTÜ Korruptsioonivaba Eesti esindajad. Töötuba aitasid läbi viia Alina Tatarenko Euroopa Nõukogu kohaliku omavalitsusreformi ekspertiisikeskusest ja Euroopa Nõukogu ekspert Cezary Trutkowski.

Valga linnavalitsuse poolne koordinaator on linnasekretär Ragne Tsäkko, kelle sõnul jätkub riigi tulemuskaardi koostamine omavalitsustes kohapeal. Selleks moodustatakse vastav töögrupp, mis tuleb kokku juuli esimesel nädalal. Avaliku eetika riigi tulemuskaardi valmimise kuupäevaks on määratud 31. juuli.

«Avaliku sektori eetika on oluline teema, mis vajab kindlasti lähemat käsitlemist. Praegu kehtiv korruptsioonivastane seadus on selles suhtes üsna üldsõnaline. On väga hea, et paika saavad ühtsed konkreetsed eetilise käitumise reeglid, mille alusel omavalitsus saab oma tegevust juhtida,» selgitas Ragne Tsäkko.

«Märkimist väärib ka asjaolu, et need reeglid ei sisalda standardeid mitte üksnes ametnike, vaid kõigi omavalitsuse teenistujate, sealhulgas töölepinguliste töötajate ning ka volikogu liikmete jaoks,» lisas Tsäkko.      

Sarnaseid projekte on efektiivsema halduse nimel Euroopa Nõukogu kaasabil edukalt läbi viidud Hispaanias, Rumeenias, Moldovas ja Ukrainas. (VM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles