Pikemad pühad kasvatasid jaanimüüki

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga Selver
Valga Selver Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Nädalavahetuseja jaanipühade ajaline lähedus soosis tänavusi jaanioste ja seda ka hoolimata osaliselt vihmasest ilmast. Inimeste tavapärasest suuremat ostuhuvi jagus koguni viiele päevale – 19.-23. juunini.

Selveritest osteti lõkke äärde liha, kala, vorsti, salatimaterjali, grillitarvikuid, karastusjooke jaõlut ning siidrit. Selveri kauplustest osteti liha ja šašlõkki jaanipäeva eel 135 tonni, erinevaid grillvorsteüle 30 tonni ning värsket kala üle 17 tonni. Õlut ja siidrit müüdi ligi pool miljonit  liitrit.

«Jaanimüükide puhul on lisaks ilmale väga oluline tegur see, millistele nädalapäevadele pühad jäävad. Sellel aastal tulid ostjad kauplustessekahes laines ning pühade ja sellele eelnenud nädalavahetuse käive olimullusest mõnevõrra suurem,» rääkis Selveri keti juht Kristi Lomp.

«Kindlasti toetasid käibekasvu ka paljude toiduainete mullusestodavamad hinnad, mis julgustasid tarbijaid oma ostusedelit mitmekesistama ning vahelduseks ostma uusi  tooteid ja katsetama  põnevamate retseptidega,» kirjeldas Lomp klientide ostukäitumist. Ta lisas, et pühadelaual kasvab aasta-aastalt üha rohkem tervislike toodete osakaal.  «Palju ostetakse kalatooteid ning puu- ja juurvilju ning üha enam tarbitakse rohkem liha ja kõrge lihasisaldusega toorvorste, samal ajal kui poolfabrikaatide osatähtsus jätkuvalt langeb,»  märkis Lomp.

Jaanieelsed ostetuimad kaubad olid sea kaelakarbonaad, toorvorstikesed, eelküpsetatud grillribid, grill-liha, lõhefilee, õlu, salatimaterjal, värske kartul ning arbuus ja banaan. Alkoholist eelistati õllesid ja siidreid.

Liha kõrvale osteti kõige enam lühikest kurki (30 tonni), kobartomatit (25 tonni) ja varajast kartulit. Puuviljast eelistati arbuusi (90 tonni) ja banaani (31 tonni), väga populaarsed olid ka murelid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles