Põllutöid tehes tuleb arvestada loomade ja lindudega

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Taavi Pauskar

Põllumeeste jaoks on kätte jõudnud suvine heinategu. Samaaegselt heinatööde teostamisega on paljudel lindudel ja loomadel sündinud pojad, kelle elupaigaks on põllumajandusmaad. Sellest tulenevalt on suurenenud oht loomapoegade ja põllumajandustehnika kokkupõrgeteks, mistõttu Keskkonnaamet tuletab põllumeestele meelde vajadust arvestada oma tööde tegemisel heinamaadel ettetulevate linnu- ja loomapoegadega.

„Niidetavatel aladel pesitsevad mitmed üha haruldasemaks muutuvad linnuliigid, näiteks rukkirääk, suurkoovitaja ja nurmkana. Majandatavatele heinamaadele satuvad sageli ka metskitse- ja halljänese pojad,“ kõneles Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialist Tõnu Talvi. Talvi pani põllupidajatele südamele olla heinateol ettevaatlik ning soovitas niitaa maa-ala servast-serva või keskelt-lahku meetodil. „Selline tegutsemisviis võimaldab vähemalt osaliselt lindudel-loomadel masinate eest taanduda ning säästab seeläbi põllumajandusmaadele eriomast elusloodust,“ selgitas Tõnu Talvi.

„Kõrvuti hinnaliste loodusmaastikega, metsade ja soodega, on Eestile iseloomulikud ka traditsioonilised põllumajandus- ja talumaastikud. Elurikkuse hoidmise seisukohalt on väga olulised erinevad pool-looduslikud kooslused, niidud, puisniidud ja looduslikud karjamaad, ning nende alade loodusväärtuste hoidmisel on võimalus kaasa aidata igal põllumehel,“ sõnas Talvi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles