Militaarteemapark tutvustas uut ajaloolist atraktsiooni

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga militaarteemapargi töötajate ja vabatahtlike abil taastatud kaevikutes, milles võideldi üle 70 aasta tagasi, said avamise puhul sõda mängida ka Narva ja Valga lõimumislaagri noored.
Valga militaarteemapargi töötajate ja vabatahtlike abil taastatud kaevikutes, milles võideldi üle 70 aasta tagasi, said avamise puhul sõda mängida ka Narva ja Valga lõimumislaagri noored. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Valga militaarteemapark tutvustas neljapäeval esimest korda avalikult oma uut atraktsiooni-ekspositsiooni Tõlliste vallas asuva Sooru küla külje all. Meenutati ajalugu, söödi sõdurisuppi ja mängiti sõda.

Looduskaunite ja nüüd vaikselt tuules kohisevate metsade keskel Väikese Emajõe kaldal asuva pisikese kõrgendiku otsas toimus Teise maailmasõja ajal verine ja ohvriterohke lahing. Just siin astusid pealetungivale punaarmeele vastu Saksa vägede koosseisus võitlevad Valga omakaitsepataljoni mehed. Kurva lõpuga võitlus rindejoone hoidmise eest kestis viis pikka päeva. Sõjameeste kunagisest vaprusest andsid kuni siiani tunnistust vaid sammaldunud kaevikud ning üksikud roostetavad padrunihülsid ja konservikarbid maapõues.

Valga isamaalise kasvatuse püsiekspositsiooni ehk militaarteemapargi töötajate ja vabatahtlike ühisel pingutusel ning koostöös RMKga tehti ammuse lahingupaiga asukoht kindlaks, kaevikud taastati, punkrid ehitati originaaljooniste põhjal üles ning peamised jooksukraavid kindlustati palkvoodriga. Lisaks püstitati alale 1944. aasta rindekäiku ja väejuhte tutvustavad infotahvlid ja plakatid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles