Vanasõidukite suursõit läbib ka Valgat

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Esmaspäeval, 22. juunil võtab Eesti maanteemuuseum vastu ligi kakssada vanasõidukit, mis osalevad iga viie aasta järel peetaval üle-eestilisel vanasõidukite suursõidul.

Muuseumisse on oodatud 25 bussi ja veoautot, üle 40 mootorratta ning sadakond sõiduautot, neist vanim on 1928. aasta Ford A. Sõidukid jõuavad Varbusele hommikul kell 10 ja peatuvad seal kuni keskpäevani.

 Vanasõidukite suursõiduga ühineb ka maanteemuuseumi uhkus, 1942. aastal Austrias valmistatud autobuss Saurer, mis teeb pärast kaheaastast pausi esimese sõidu.  Eestisse toodi buss sõjajärgseil aastail Kura kotist trofeesõidukina, oli Viljandi autobaasi käsutuses ja sõitis Viljandi-Tartu liini. Vanemuise teater ostis ühel hetkel bussi ära ning hakkas sellega näitlejaid vedama, seejärel müüdi buss Võru linna maalrite brigaadile. Buss osteti maanteemuuseumile 2008. aastal, seda on restaureeritud 1988 ning uuesti ennistatud ja konserveeritud 2009-2010.  Saurer läbib marsruudi Rõuge – Varbuse -- Elva, kus toimub vanasõidukite paraadsõit.

Vaid iga viie aasta tagant korraldatav Eesti vanasõidukite suursõit toimub 19.- 23. juunini.  Viie päeva jooksul läbitakse kokku üle 800 kilomeetri. Sõitu alustatakse Pärnust ning kõrvalepõikena Lätimaale sõidetakse läbi Valga - Võru - Varbuse –Tartu - Elva Paidesse, kus retk jaanilaupäeval lõpeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles