Rahavarguse ohvrid nabisid ise näppajad kinni

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Teisipäeval avastas kaks Valga Kasekese lasteaia töötajat, et keegi on käinud nende käekottide kallal raha näppamas. Naised otsustasid süüdlased ise üles leida ning õigluse jalule seada.

Kui üks töötajatest nägi enne varguse avastamist kaht võõrast tüdrukut lasteaiast lahkumas eemalt, siis teine kohtas neid lausa näost näkku. «Tulid mulle trepi peal vastu. Üks rääkis telefoniga, et «kust ma ta leian, ma olen kõik kohad läbi otsinud». Tagantjärele arvan, et see jutt oli nende suitsukate,» rääkis naisterahvas, kes tol hetkel veel midagi kurja kahtlustada ei osanud, kuid kellele tüdrukute erksavärviline riietus sellegipoolest meelde jäi.

Teise korruse klassi sisenedes märkas naine otsekohe, et kapile jäetud käekott on asendit muutnud. «Kontrollisin koti sisu üle ja avastasin, et rahakott on tühjaks tehtud.» Kuuldus vargusest levis lasteaias kulutulena – paaniliselt vaatasid kõik oma kotid üle ning ilmsiks tuli ka teine varguse ohver. Helistati politseisse.

Pärast kahtlusaluste kirjelduste edastamist otsustasid mõlemad tüdrukuid näinud ja oma rahast ilma jäänud naist autoga linna peale tiirutama minna. «Meie neid ju ometigi nägime ja jälg oli veel värske,» meenutas üks varguse ohvritest.

Kahtlustavatest paarkümmend minutit maas

Esimesena suunduti Pikal tänaval asuvasse kauplusesse. Seal öeldi naistele, et tõepoolest käis kaks erksavärvilistes riietes tütarlast poes ringi vaatamas. Lisaks teadis müüja rääkida, et just olevat vargil käidud ka lähedalolevas Pääsukese lasteaias.

Teisest sarnasest vargusest üllatunud naised jätkasid otsinguid. «Tundus, et olime nendest pidevalt paarkümmend minutit maas,» tunnistas neist üks.

Viimaks, pärast tundi aega ringi sõitmist, märkasid amatöör­detektiividest naisterahvad kahtlusaluseid Magaziini kaupluse ees kõndimas. Selleks ajaks kui politsei kohale kutsuti, olid tüdrukud aga vaateväljast kadunud. «Jäi kaks võimalust: kas nad läksid Rimisse või Selverisse. Meie otsustasime Selverisse minna, politseinikud Rimisse,» rääkis varguse ohver.

Samal ajal kui üks naistest pidas valvet kassade juures, vaatas teine riiulite vahel ringi. Lõpuks kui tuttavad tüdrukud müügisaalist väljusid, pidas üks naistest nad kinni ning andis neile selge käsu paigal olla ja politseid oodata. «Ega nad isegi ei üritanud põgeneda. Tundsid mu ära ja olid ehmunud,» rääkis tüdrukuid eelnevalt lasteaia trepil kohanud naine.

Kohale saabunud politseinikud teretasid kahtlusaluseid naiste arvates kui juba ammuseid tuttavaid. Seda, et mõlemad tüdrukud politseile juba varasemast teada on, kinnitas ka Lõuna prefektuuri pressiesindaja Kerly Peitel.

Asju ripakile jätta ei tasu

Naiste sõnul kadus nende rahakottidest kokku 75–85 eurot. «Raske täpsemalt öelda, sest kadunud on nii paberaha kui münte.» Kasekesest paarisaja meetri kaugusel asuva Pääsukese lasteaia õppealajuhataja Natalja Välli sõnul pidid vargad nende puhul leppima 10–15 euro suuruse saagiga. Kuigi sealsed töötajad kommentaare jagama ei soostunud, andis Väll mõista, et varguse ohvriks langes siiski rohkem kui üks inimene.

Valga politseijaoskonna piirkonnavanema Marek Käisi sõnul on varguste osas alustatud väärteomenetlust. «Vargustega tekitud kahju selgitatakse välja menetluse käigus. Hetkel on politseil alust arvata, et teo võisid toime panna alaealised, kes viibisid varguse hetkel lasteaias. Töö võimalike süüdlastega jätkub ja süü selgub menetluse käigus. Kedagi antud asjas kinni peetud pole.»

Samas pani Käis inimestele südamele, et varguste ennetamiseks saavad palju ära teha ka inimesed ise. «Näiteks ei tohiks väärtuslikke esemeid ja dokumente jätta järelevalveta. Eriti tähelepanelik peaks oma vara suhtes olema kohtades, kus liigub palju inimesi, kuna seal on vargusi lihtsam toime panna.»

Kasekese lasteaia töötajate sõnul oli vähemalt nende asutuses tegu esmakordse taolise juhtumiga. «Kindlasti on plaanis nüüd ka turvalisust tõsta,» sõnas üks töötajatest. Samas nentisid naised, et kuna lastel käivad tihtipeale järel ka õed ja vennad oma sõpradega, siis on raske kõigil inimestel silma peal hoida. Igatahes käekotte naised enda sõnul enam niisama ripakile jätta ei kavatse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles