Valga- ja Võrumaal on taas sagenenud petukõned

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Valgamaalane

Viimaste päevade jooksul on Valgamaal ja Võrumaal taas sagenenud teated, et vene keelt kõnelevad isikud helistavad eakatele inimestele, räägivad nende lähedasega toimunud väidetavast õnnetusest ja pakuvad võimalust «asja siluda».

Politsei hoiatab, et tegu on petuskeemiga ning kindlasti tuleks vältida helistajale raha või väärisesemete andmist. Kuna tavaliselt on kõned tulnud lauatelefonile, siis soovitab politsei kasutada juhust ja helistada mobiiltelefonilt lähedastele, et uurida, kas kõik on korras. Või siis paluda helistajal mõne aja pärast tagasi helistada ja ise kasutada seda aega lähedastega ühenduse võtmiseks.

Ühtlasi palub politsei selliste kelmide tegutsemisvõtetest hoiatada ka oma eakamaid sugulasi ja tuttavaid vältimaks kuriteoohvriks sattumist.

Praeguseks on politseile väga lühikese aja vältel teatatud juba viiest sarnasest juhtumist Valgamaal ja sama palju teateid on tulnud ka Võrumaalt. Õnneks ei ole nendel juhtudel keegi pettuse ohvriks langenud, vaid kahtlastest kõnedest on politseile koheselt teada antud.

Näiteid politseile laekunud teadetest

15. juuni õhtul helistati 46aastsele valgalannale ja teatati, et tema sugulane on avarii tõttu haiglasse sattunud. Samal ajal võttis naise abikaasa sugulasega ühendust ning veendus, et temaga on kõik korras. Raha küsimiseni kelmid ei jõudnud.

14. juuni pärastlõunal helistati Valgamaal Õru vallas elavale eakale naisele ning teatati, et tema poeg on haiglas. Naine ei lasknud kelmidel palju rääkida ning küsis täpsustavaid küsimusi, mille peale helistajad kõne lõpetasid ning raha küsimiseni ei jõudnudki. Samuti tegi naine kindlaks, et tema poegadega on kõik korras.

14. juuni pärastlõunal helistati Valga linnas elavale 91aastasele naisele ning räägiti, et tema pojapoeg on haiglas ning vajatakse 1000 eurot. Vanaproua sai aru, et tegu on petturitega, ei andnud neile ühtegi aadressi ega nime ja andis häälekalt märku, mida ta sellisest teguviisist arvab.

14. juuni keskpäeval helistati 80aastasele valgalannale ja anti teada, et tema poeg on avariisse sattunud ja asja klaarimiseks on vaja raha. Naine võttis ühendust pojaga ning selgus, et temaga on kõik korras.

14. juunil hommikul helistati 89aastasele Valga mehele ja öeldi, et keegi tema lähedastest on haiglas ning nõuti 600 eurot. Mees keeldus raha maksmisest.

13. juuni pärastlõunal helistati 87aastasele Võru naisele ning teatati, et tema pojaga on õnnetus juhtunud ning pärast seda ilmusid kelmid naisele ka ukse taha. Vanaproua ust ei avanud ning kelmid lahkusid.

13. juunil helistati 71aastasele võrulannale ja öeldi, et keegi tema lähedastest on sattunud õnnetusse. Naine ütles kelmidele oma koduse aadressi, kuid mõistis siis, et tegu võib olla petturitega ja helistas politseisse. Politsei selgitas naisele, et ta võõrastele uksi ei avaks ning kutsuks endale kellegi lähedastest seltsiks. Kui keegi võõras peaks siiski trepikojast sisse saama ja ukse taha ilmuma, siis lubas naine sellest koheselt politseile teada.

13. juunil helistati 63aastasele Võru naisele ning teatati lähedasega juhtunud õnnetusest. Naine sai aru, et tegu on pettusega ning lubas helistajast politseile teatada, mille peale kõne katkestati.

13. juunil andis 57aastane Võru mees teada, et helistati tema emale ja räägiti, et naise pojapoeg on sõitnud autoga otsa 14aastasele tüdrukule ja pojapoeg läheb selle eest kaheksaks aastaks vangi. Kelmid raha küsimiseni ei jõudnud, kuna naise poeg, kes teadis, et tema pojaga on kõik korras, võttis kõne üle. Küll aga ähvardati meest seejärel kopsaka telefoniarvega.

13. juunil helistati 62aastasele Võru vallas elavale naisele. Helistaja esines naise pojana ning teatas, et on haiglas ja annab telefoni politseile üle. Naine sai aru, et tegemist pole kindlasti politseinikuga vaid väljapressijaga ning ütles seda ka teisel pool toru olevale inimesele, mille peale kõne katkestati. Vahetult enne kõne saamist oli naine pojaga suhelnud ja teadis, et temaga on kõik korras.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles