Külastajate suur hulk võttis kodukohvikute pidajad võhmale

Dagny Viks
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodukohvikus Le Petit Croissant oli mõeldud nii õdusate varjualuste ning istumiskohtade, elava muusika kui ka põnevate prantsuspäraste roogade ja suupistete peale.
Kodukohvikus Le Petit Croissant oli mõeldud nii õdusate varjualuste ning istumiskohtade, elava muusika kui ka põnevate prantsuspäraste roogade ja suupistete peale. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tõrva kodukohvikute päev läks igati korda. Edule aitasid võrdselt kaasa päikseline ilm, toimekad kohvikupidajad ja loomulikult suur hulk uudistavaid külastajaid.

Esimest Tõrva kohvikutepäeva väisas nii suur hulk tõrvakaid kui ka kaugemaid külalisi. Laupäeva varasel pärastlõunal võis üle kogu linna märgata suurt inimeste tulva, mõnel nina uudistavalt kaarti uurimas; teised, kellele ümbruskond tuttav, said ilma hakkama. Üle kogu linna oli oma uksed avanud lausa 19 kodukohvikut. Enamikule kohvikupidajatest oli tegemist täiesti esmakordse ning võõra olukorraga.

Sellest, et külastajatest puudust ei olnud, andsid kõige ilmselgemat tunnistust kodukohvikute juures looklevad pikad järjekorrad. Soov ühepäevakohvikutes midagi põske pista oli suur. Mõeldud oli kusjuures kõikvõimalike erinevate maitse-eelistuste peale – laias valikus leidus nii taimetoidu- kui liha- ja kalaampse, magusat ja soolast, jaapani- ja prantsuspäraseid roogi.

Ootamatult suur huvi

Külastajate suur huvi hämmastas ka kohvikupidajaid. Tõrvas Kitse tänaval Prantsuse köögist inspireeritud hõrgutisi pakkunud kohviku Le Petit Croissant perenaised Raina Uhtjärv ja Katrin Mõts arvasid, et kohale tulevad ehk paremad tuttavad, tegelikkuses tuli tunnistada pidevat külaliste juurdevoolu.

Väikese Sarvesaia nimelise kohviku menüüsse olid jõudnud peened ja paljudele ehk varem tundmatud road nagu Prantsuse sibulasupp, quiche, tarte­lette’id ja ka näiteks viinamäeteod. Kohvikus einestanud Kaspar Metsar kinnitas, et ära proovitud sibulasupp maitses suurepäraselt.

Ka teise prantsuskeelse nimega kohviku Vintage üks kolmest eestvedajast Dagmar Kivi nentis, et külaliste hulk tuli ootamatult ning oli paras väljakutse. «Kuigi ma ise olen aastaid töötanud teeninduse valdkonnas, tunnen ma täna ikka ennast nagu esimesel koolipäeval,» naeris Kivi.

Klientide suure huvi üle võis rõõmustada ka kalaroogasid pakkunud Regina Tammann. Tammann, kes oma kohvikus peamiselt kohalikku ja enda püütud kala pakkus, oli oma kohvikus iga detaili hoolikalt läbi mõelnud. Elavat muusikat tegi kandlemees, kaptenimütsiga peakoka Regina abilised olid kõik ühtmoodi triibulistesse pluusidesse riietatud ning mõeldud oli ka laste peale, kes aeda üles sätitud basseinides sulistada said.

Tee Tõrva leiti üles ka kaugemalt

Kalakohvikusse oli tee leidnud ka kaugemalt kohale sõitnud huvilisi. Esindatud oli nii Viljandi kui Tartu. Tartlane Ken rääkis, et külastas eelmisel aastal Elva kodukohvikute päeva ning sellest innustus saanud, otsustas tänavu Tõrvastki läbi hüpata.

Eriti populaarseks kujunes kohvikus Tõrva-Tokyo Ekspress serveeritud kodumaises võtmes valmistatud suši. Nii juhtuski, et kes liiga hilja kohale jõudis, jäi ilma. Sušimeister Mihkel Jõesalu andis lausa internetis märku, et nende menuroog oli otsa lõppenud, kuid sellele vaatamata vooris huvilisi ikka juurde.

Väga meeldivaks üllatuseks kujunes Tõrva Kodus serveeritud isetehtud jäätis. Rammus suutäis maitses väga hästi ning ebatavalised jäätisesordid pakkusid uudseid maitseelamusi. «Kuusevõrsejäätis sai meil nüüd täitsa otsa,» kõneles teenindaja.

Nii kohvikupidajate kui -külastajate meeleolust võis järeldada, et päev oli igati korda läinud. Kalakohviku perenaise Regina sõnul mõtles ta mingil hetkel, miks küll oli vaja end kõigesse sellesse mässida, kuid tunnistas siiski rõõmsameelselt, et võtaks ka järgmisel aastal uuesti kohvikutepäevast hea meelega osa. Seega võib jääda lootma, et kodukohvikute päevast kujuneb Tõrvale uus ja loodetavasti püsiv traditsioon.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles