Võidutule toovad tänavu maakondadesse Kaitseliidu tegevuse taastajad

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Duvin
Toomas Duvin Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kuna tänavu täitus 25 aastat Kaitseliidu tegevuse taastamisest, toovad Võidupüha paraadilt Kärdlas Võidutule maakondadesse kaitseliitlased ja naiskodukaitsjad, kes kohapeal vabatahtliku riigikaitsetöö käima aitasid lükata.

Kaitseliitlastest kandidaadid valiti välja malevate juhatustest ja kinnitati Kaitseliidu keskjuhatuse poolt. Naiskodukaitsjatest kandidaadid läbisid samalaadse protseduuri ringkondade juhatuses ja Naiskodukaitse keskjuhatuses.

Igast maakonnast on kaks tuletoojat, kaitseliitlane ja naiskodukaitsja, kes saavad Võidupüha paraadil Vabariigi presidendilt oma maakonna Võidutule, mille toimetavad kodukanti, kus see jagatakse kohalike omavalitsuste esindajatele ja kõigile soovijatele. Võidutulest süüdatakse traditsiooniliselt Jaanilaupäeva õhtul Jaanituled.

Võidutuli sünnib võidupüha, 23. juuni hommikul eelneval päeval Toris eesti sõjameeste mälestuskirikus süüdatud mälestustule ja noorkotkaste poolt süüdatud muinastule ühendamisel. Võidutule toojatele annetatakse Tuletooja medal samal tseremoonial, mis toimub algusega kell 09.00 Kärdla kiriku ees.

Valgamaa maleva tuletoojad 2015. aastal on Toomas Duvin ja Anu Lillipuu-Blank.

Toomas Duvin

Toomas Duvin liitus Kaitseliidu Valgamaa maleva Valga üksikkompaniiga 2001. aastal, olles enne aktiivne noorkotkas. Ta on tegutsenud Valgamaa maleva noortejuhina ja muuhulgas aidanud korraldada noortelaagreid, mitmesuguseid maastikuvõistlusi ja noorteüritusi.  Osaleb aktiivselt Kaitseliidu väljaõppes ning ühiskondlikus tegevuses. Toomas tegutseb nii aktiivse abipolitseinikuna kui rahvatantsijana. Ta on osalenud mitmetel rahvatantsupidudel. Lisaks on ta Valga militaarteemapargi sõprade seltsi liige, aidanud korraldada rahvusvahelist NATO lastelaagrit ning löönud kaasa gümnasistide riigikaitselaagrite läbiviimises.

Anu Lillipuu-Blank

NKK Valgamaa ringkonna üks taasasutajatest, tegevliige alates 3. novembrist 1994. Olnud ringkonna aseesinaine, esinaine (2004-2006), kodutütarde rühmajuht, kodutütarde ringkonnavanem ning noorteinstruktor. Aastast 2006 ka kaitseliidu kooli mittekoosseisuline instruktor. Autasustatud NKK Liiliaristi III klassiga, KL Teenetemedali II klassiga, kaitseliidu kooli teeneteristiga ning kodutütarde hõbesõlega tunnustusristiga. Hetkel tegevteenistuses Scoutspataljonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles