Täna keskpäeval mälestatakse juuniküüditamise ohvreid

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küüditatute mälestusmärk Valgas.
Küüditatute mälestusmärk Valgas. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

Eesti lipu heiskavad leinalipuna kõik riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Lipu heiskavad kõik, kes soovivad mälestada repressioonide ohvreid ning meenutada neid, kes jäid võõrsile.

Eesti rahva küüditamine Siberisse algas ööl vastu 14. juunit 1941. Raudteede kõrvalharudele varuti 490 vagunit. Maakondades koostatud nimekirjade alusel kuulus Eestist väljasaatmisele 11 102 inimest. Kedagi kohtulikult süüdi ei mõistetud, sageli piisas lihtsast pealekaebusestki.
 
Deporteerimine loodeti nii Eestis, Lätis kui ka Leedus edukalt läbi viia ühe päeva jooksul. Tegelikkuses operatsioon venis ja inimeste püüdmine jätkus 17. juunini. Kokku deporteeriti Eestist üle 10 000 inimese. Enamus täisealistest meestest kuulutati arreteerituiks ja lahutati perekondadest. 
 
Edasi kulges nende tee täistuubitud vagunites Narva ja Irboska kaudu Siberi surmalaagritesse, kus suurem osa neist peagi hukkus või hukati. 1942. aasta kevadeks oli umbes 3500 laagritesse paigutatud mehest elus veel vaid paarsada.
 
Naised ja lapsed saadeti asumisele Kirovi ja Novosibirski oblastitesse. Raske töö, nälg ja kurnatus said sealgi saatuslikuks pea pooltele, pärast sõda õnnestus koju naasta 49% küüditatutest. (allikas: Tartu linnamuuseum)
 

Peale sõda tuli Eesti rahval üle elada veel suuremaid küüditamisi ja repressioone, mille tagajärjel eestlaste arv kodumaal vähenes. Toonasest tragöödiast ei ole jäänud tegelikult puutumata ükski pere, kõigil meil on lähedasi või veidi kaugemaid sugulasi, kel küüditamisest oma lugu rääkida. 

Leinalipp heisatakse lipumasti ilma musta lindita nõnda, et lipu alumine äär asuks masti keskel. Lipuvardaga leinalipule kinnitatakse lipuvarda ülemisse otsa 50 millimeetri laiune must lint, mille mõlemad otsad ulatuvad lipu pikkust pidi kuni lipukanga alumise servani. Lipud langetetakse kell 22.00. 

Valgas peetakse mälestustseremooniat täna kell 12 Säde pargis, küüditatute mälestuskivi juures. Ettevõtmise korraldab Memento Valgamaa Ühendus ja SA Valga Isamaalise Kasvatuse Püsiekspositsiooni muuseum koostöös Valga Linnavalitsusega.

 
 
 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles