Digipööre aitab koolidel kokku hoida

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga vene gümnaasiumis on digipöörde eestvedaja Eva Tšepurko.
Valga vene gümnaasiumis on digipöörde eestvedaja Eva Tšepurko. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Pelgulinna gümnaasiumi direktori Tõnu Piiburi sõnul kulus koolil õpikutele varem 45 000 eurot aastas. Praegu hoitakse see raha kokku ning investeeritakse kooli WiFi-võrgustikku, sest kool on läinud üle enamuses digitaalsele õppevarale, rääkis Piibur programmi Samsung Digipööre teisel koolituspäeval.

Ühe õpiku väljaandmiseks autori leidmisest trükkimiseni kulub keskmiselt kaks aastat.  «Praegustes geograafiaõpikutes on kirjas, et Sakala kõrgustiku kõrgeim mägi on Rutu mägi, kuigi märtsi alguses avastati, et kõrgeim on hoopis Härjassaare. Kuid selle ajaga, mil valmib uus, täiendatud infoga õpik, võib info veelgi muutuda,» ütles Piibur.

Seega on digitaalse õppevara suurim eelis õpikute ees interaktiivsus, räägib Piibur. «Digitaalse õppevara autor saab olla iga õpetaja ja ka õpilane ning sellist õppevara saab pidevalt uuendada. Kui täna avastatakse, et Sakala kõrgeim mägi on hoopis mingi kolmas, siis homses geograafiatunnis kasutatavates õppematerjalides on see info juba kirjas,» sõnas Piibur.

Tema juhitavas koolis on üle 900 õpilase ning iga-aastaselt kulus uutele õpikutele selline arvestatav summa, mille eest saab osta väikese korteri. «Nüüd oleme ostnud digiseadmeid koolitunnis kasutamiseks, uuendanud WiFi-võrgustikku ja planeerime ka pistikuid juurde tekitada – õpilased tahavad oma nutiseadmeid ikka korra päevas laadida,» lisas Piibur.

Pelgulinna gümnaasium on üks kaheksast pilootkoolist, kes osales eelmisel aastal kooliuuendusprogrammis Samsung Digipööre. Tänavu võtab programmist osa 12 pilootkooli ehk 72 õpetajat ja koolijuhti üle Eesti. Nende seas on ka Valgamaal asuv Otepää gümnaasium. Programmis õpivad koolide esindajad, kuidas kasutada õppetöös tulemuslikumalt digitaalseid nutiseadmeid.

Programmi koolitusjuhi Mart Laanpere sõnul on eelmisel aastal osalenud pilootkoolid muutunud suunanäitajaks kooli uuendamise vallas nii oma piirkonnas kui laiemalt Eestis. «Programmi võitnud Valga vene gümnaasium korraldab tänavu teist aastat üle-eestilist nutikeelekümbluse konverentsi,» rääkis Laanpere.

Samsung Digipööre on kooskõlas Eesti elukestva õppe strateegiaga ja märkimisväärse tähtsusega kogu Eesti haridussüsteemi edendamisel. Projektis osalevad koolid õpivad kuue kuu vältel, kuidas viia ellu strateegias kavandatud haridusuuendust.

Kokku viiakse läbi neli koolitussessiooni, mil õpetatakse koolitiime juhtima digipööret kooli tasandil, ise looma ja kasutama õppevara, koostama kooli digiturvalisuse reegleid ja koolis läbiviidud tegevuste tulemusi mõtestama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles