Maavanema pöördumine lastekaitsepäeval

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga maavanem Margus Lepik
Valga maavanem Margus Lepik Foto: Arvo Meeks

Täna tähistatakse lastekaitsepäeva, mille eesmärk on juhtida ühiskonnas tähelepanu laste probleemidele ja neid ümbritsevatele ohtudele.

Kohe-kohe saab kool läbi ja lapsed lähevad kas maale vanavanemate juurde, laagrisse või naudivad suviseid tegevusi kodus sõprade seltsis. Seoses sellega soovin, et ka teie, kallid noored, oma ohutusele mõtleksite.

Kuigi see võib tunduda uskumatuna, aga ka mina ja teie vanemad oleme olnud lapsed ning kuskil kuklas on olnud teadmine, et minuga ei juhtu midagi. Paraku ei ole õnnetuste eest keegi meist täielikult kaitstud. Vanematepoolsest pingutusest ja hoiatusest hoolimata võib väikese ilmakodanikuga juhtuda viperusi, halvemal juhul õnnetusi. Kes meist ei mäletaks marraskil põlvi ja valusaid kukkumisi.

Uuringute alusel selgub tõsiasi, et lapsed osalevad õnnetustes kõige enam jalakäijate, jalgratturite ja sõidukis sõitjana viibides. Liiklusstatistika näitab, et igal aastal on liikluses vigastada saanud umbes kümme klassitäit lapsi. See on mõtlemapanev arv.

Noorena kipume oma oskusi üle hindama ja seetõttu võivad liikluses tekkida valearvestused ja -otsused. Ma arvan, et olete kõik kuulnud nendest traagilistest juhtumitest, kus kiirustades, kõrvaklappidest muusikat kuulates, ei panna tähele lähenevat sõidukit või rongi. Tähelepanelik tuleb olla ka ujuma minnes või rattaga sõites.

Meid ümbritsevaid ohtusid on teisigi. Näiteks juhtus Valgamaal aastaid tagasi õnnetus, kus kaks väikelast said kannatada rüüstatud elektrikilbiga mängides. Poisid viskasid elektrikapi pingestatud osadele metalltoru. Tekkinud lühisest said noored põletushaavu näole ja kätele.

Vaatamata nendele juhtumitele soovin teile turvalist suvepuhkust. Märgake lähedasi ja olge ise hoolikad. Väga oluline on, et te ei unustaks numbrit 112, kuhu kohe helistada kui mõni tõsine häda käes on või keegi abi vajab.

Kallid lapsevanemad! Andkem lastele soojust ja turvatunnet mitte ainult lastekaitsepäeval, vaid iga päev. Väikestes pisiasjades tähelepanuavaldusena ja abina igapäevastes tegevustes.

Päikeselist ja turvalist suve.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles