Tõrva tulevad kilplased

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva Loits
Tõrva Loits Foto: Andrus Abel

Järjekordse Tõrva Loitsu, mis leiab aset Tõrva Veskijärve ääres, juhatavad kontserdiga sisse Lenna ja Karl-Erik Taukar, andsid teada korraldajad.

Vaid ühel õhtul, 8. augustil etendub Tõrva Loitsul Mart Kolditsa lavastatud suurejooneline muusikaline vaatemäng «Kilplaste tagasitulek». Sarnaselt viimase kahe aastaga saab ka tänavune vaatemäng ainest Kreutzwaldi loomingust.

Vaatemäng kilplaste tegemistest keskendub muu hulgas teemadele nagu rumaluse jäävus ajas ning talupojatarkuse hääbumine igapäevaelust. Kui päevapoliitilist olukorda ja ühiskonna arenguid jälgides jääb tihti mulje, et miski pole siin ilmas enam püsiv, siis tänavune Loits toob lavale selle, et jätkuvalt on meie ümber rohkesti kilplaslikku.

Koreograafia eest vastutab Märt Agu ning loovjuht on Reigo Ahven. Eriefektid teostab Trikivabrik ning tuline vaatemängu korraldavad Valgusfestivali tulemeistrid. Vaatemängu aitavad muusikaliselt publikuni tuua ansamblid Kosmikud, HU? ja räppar Genka ning Viljandi Drumlab maailma suurimatel trummidel.

Mart Kolditsa sõnul tõotab selleaastane vaatemäng tulla varasemast veelgi suurejoonelisem. «Kui iga aastaga on Tõrva Loitsu etendus kasvanud, siis nii ka sellel aastal. Publikut ootavad ees veelgi pöörasemad trikid vee, tule, valguse, video ning akrobaatikaga. Ja nii võimatu kui see ka ei tundu, saab sellel aastal olema laval veel rohkem

möllu,» lubas lavastaja.

«Kilplased on ju oma lollusest hoolimata ülimalt aktiivsed ja ettevõtlikud. Täpselt nagu eluski. Ja täpselt nagu siis, kui eluski kohtutakse lollusega, saab publik loodetavasti nii naerda kui nutta, rõõmustada ja võib-olla isegi vihastada, mõtelda ja vastu vaielda, ahhetada või suisa kiljuda selle efektsuse üle. Äratundmisrõõmu peaks kindlasti jaguma kõigile,» lisas Koldits.

Eelmisel aastal oli külastajate huvi Tõrva Loitsu vastu niivõrd suur, et kõik müüki pandud piletid osteti ära juba eelmüügist, kusjuures mitusada eelnevalt pileti soetamata jätnud ning kohale tulnud huvilist pidid jääma värava taha. Et kõigil pileti soetanutel oleks võimalikult mugav ja turvaline külastuskogemus, pidid korraldajad vastu võtma otsuse, et vaatamata väga suurele huvile lisapiletite osas neid samal õhtul siiski müüki juurde ei anta.

«Tõrva Loitsu kontseptsiooni üks oluline osa on pakkuda kohale tulevale publikule ennekogematut kõrget kultuurilist sisu ning turvalist ja mõnusat äraolemist. Loits on loodud olema nende suve suursündmus,» kinnitas Tõrva linnapea Maido Ruusmann. Ka sel aastal läheb müüki piiratud arv pääsmeid.

Aastast 2008 korraldatav Tõrva Loits on üks suurimaid muusikalisi vaatemänge Lõuna-Eestis, ajaloolises suvituslinnas Tõrvas. Tõrva linna päevadega samal ajal toimuvana on see igal suvel kohale toonud palju

külastajaid üle kogu Eesti, pakkudes lisaks suurejoonelisele muusikalisele vaatemängule laias sündmusi mitme järjestikuse päeva vältel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles