Lõhkekehapõuda näha pole

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Lõuna-Eesti pommigrupp

Kolmapäeval sai kinnitust, et mõnes Valgamaa vallas ei taha lõhkekehad kuidagi põldudelt otsa saada.

Valgamaalt Helme vallast Kalme külast leidsid kivikorjajad põllult 155mm kildfugassmürsu. Sellel ajal, kui päästjad mürsu hävitamist ette valmistasid, teatasid kõrvalpõllul kive korjanud inimesed neile, et nemad leidsid ka lõhkekeha. Asja kontrollides selgus, et tegemist on samasuguse mürsuga. Mõlemad leiud hävitati kohapeal põllu servas.

Valgamaalt Helme vallast Jõgeveste külast oli leitud 82mm miinipildujamiin. Kuna miini sütik oli vigastatud ja transportimiseks ohtlik, hävitasid demineerijad leiu kohapeal.

Demineerijad juhivad tähelepanu, et kõik lõhkekehad on ohtlikud. Leitud lõhkekeha ei tohi ise puudutada ega transportida. Tuleb helistada Häirekeskuse numbril 112, märgistada leiu asukoht ning jätta see meelde. Peale teavitamist ei pea jääma demineerijaid ootama, helistamisel küsitakse kontaktandmeid ning vajadusel täpsustatakse leiu asukoht hiljem.

Levinud arvamus, et mida roostesem ja kehvemas seisukorras lõhkekeha on, seda väiksemat ohtu ta endast inimesele kujutab, ei ole kindlasti õige. Ka pealtnäha vananenud ja kahjutu lõhkekeha võib liigutamisel plahvatada ning tagajärjed võivad olla surmavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles