Juhtkiri: Kirikule uut särtsu

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga Jaani kirik renoveerimistööd.
Valga Jaani kirik renoveerimistööd. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Tööd selle nimel, et Valga linna ilme paremaks muutuks, käivad mitmel rindel. Paraku on linnapildi tulevikust kõneldes viimasel ajal räägitud pigem lammutamisest kui ehitamisest või remondist. Selleks on ka põhjust: on ju linnas sedavõrd palju oma aja ära elanud ja tühjalt seisvaid maju. Mõne hoone puhul aga ei tule lammutamine kõne allagi. Kindlasti kuuluvad selliste sekka pühakojad.

Tõsi, nõukogude võimu silmis polnud kirikute lammutamine või ümberehitamine mingi patt – juba seepärast, et patu mõistegi üritati toona rahva mälust ja kõnepruugist kustutada. Sellega seoses ei tehtud mõneski kirikus aastakümneid suuremat remonti. Mõnest pühakojast sai hoopis ladu, teisest spordisaal, kolmandast mõni muu tollase ideoloogiaga sobinud asutus.

Toonase suhtumise tagajärgi maitseme tänapäevalgi: üle Eesti võib leida rohkesti kirikuid, mis lausa kisendavad remondi järele. Üks võimalus neile esmaabi saada, on küsida toetust pühakodade programmist. Sealt aga iga aasta raha saada ei õnnestu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles