Valgamaa üks eripärasid on nutikad inimesed

Jaan Rapp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga muuseum
Valga muuseum Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Reedel Valga muuseumis aset leidnud Valga väärikate ülikoolis rääkis maakonna arengute teemal Valga maavanem Margus Lepik, andis teada Valga maavalitsuse avalike suhete juht. Muuseumi saali oli kogunenud maakonna väärikad kuulajad, kel vanust 60 või rohkem ja kes soovisid uusi teadmisi.

Maavanem tutvustas Valgamaa eripärasid ja arenguid ning rääkis maakonna ettevõtluskeskkonnast läbi ettevõtlusuuringu. Samuti rääkis Lepik Valgamaa enim külastatud sündmustest ja objektidest, haridusvõimalustest ning Valgamaa mainest.

«Valgamaal on mitu eripära. Maakonnal on kolm omapärast tõmbekeskust erinevate traditsioonide, kultuuriloo ja isegi keelega. Kõige muu hulgas ka kaunis loodus ja nutikad inimesed. Näiteks rahvusvahelisest täiskasvanute oskuste uuringust PIAAC selgus, et Valgamaa täiskasvanute oskused olid Eesti keskmised funktsionaalse lugemisoskuse poolest ja tehnoloogiarikkas keskkonnas probleemilahendusoskuse poolest,» ütles maavanem.

Ta lisas, et maakonna arenguks tuleb Valgamaast hoolivate ja tarkade inimestega leida paljude valikute seast õigeid otsuseid õiges järjekorras.

«On ääretult oluline, et regionaalsed ja kohalikud võimuorganid, kogukonnad ning ettevõtted oleks kodukandi arendamise planeerimisel partnerid. tugeva ja konkurentsivõimelise ettevõtluseta ei suuda me jätkusuutlikku arengut ega inimeste heaolu tagada,» rõhutas maavanem.

Seega on ettevõtluse edendamine tema sõnul võtmekoht. «Enne tuleb likvideerida ettevõtlust ja maakonna arengut puudutavad nõrkused. Räägime siin kas või elektriühendustest, kommunikatsioonidest, juurdepääsuteedest ning  transpordiühendusest. Kas või Valga–Koidula raudtee, mis on lühim tee Riiast Peterburi, aga praegu renoveerimist vajavas seisundis,» tõdes maavanem väärikate ülikooli kuulajaskonnale."

Maineuuringust jäi kõlama, et Valgamaa on elamiseks parim paik, sest 70 protsenti valgamaalastest on oma eluga siin rahul.

 Maavanem oli kutsutud Valga linna väärikatele õppuritele rääkima maakonna arengust ja Valga linnarhitekt Jiri Tintera Valga linna planeeringust ja väljanägemisest lähitulevikus.

Valga väärikate ülikool alustas tööd 27. veebruaril. See loodi Valga linnavalitsuse ja Tartu Ülikooli koostöös.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles