Küladki vajavad tõmbekeskusi

, Sangaste valla elanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heino Kängsepp
Heino Kängsepp Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Lugedes 12. märtsi Lõunalehest artiklit Kagu-Eesti konkurentsivõime tugevdamise tegevuskavadest, jäi mulje, et kuigi Valga maavanema Margus Lepiku, Võru maavanema Andres Kõivu ja Põlva maavanema Ulla Preedeni ametinimetus on küll maavanem, on nad sisuliselt siiski pigem linnapead. Lõviosa euroliidu toetusest plaanivad nad kulutada linnade ilustamiseks.

Linnad aga kujunesid tõmbekeskusteks juba nõukogude võimu ajal ja neid on pidevalt praeguse valitsuse ajal kaunistatud. Nüüd on aeg muuta tõmbekeskusteks külade keskused, tuua teenindus maarahvale lähemale ja kättesaadavamaks. See oleks suur samm elanike maale tagasi meelitamisel. Tean näiteks külakeskust, kus oli omal ajal kaks kauplust, kool, seltsimaja, laualõikus, tegutsesid kaks seppa ja kingsepp nelja selliga.

Soovitaksin maavanematel rajada nende miljonite arvel kolme maakonna ühispiimatööstus, mis asuks maal külakeskuses. Üht-teist on veel alles. Umbes sajand tagasi asutasid Urvaste ja Sangaste põllumehed ühise piimatööstuse, Restu-Madise piimaühistu hooned on veel säilinud ning neil on ajalooline väärtus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles