Sihtasutuse ümber valitseb segadus

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga linnavolikogu maikuu istungile esitatavas eelnõus on kirjas ka linna plaan sihtasutus Valga Sport likvideerida. Kava järgi muutub see linna allasutuseks, et vähendada bürokraatiat ja muuta juhtimisstruktuuri selgemaks.
Valga linnavolikogu maikuu istungile esitatavas eelnõus on kirjas ka linna plaan sihtasutus Valga Sport likvideerida. Kava järgi muutub see linna allasutuseks, et vähendada bürokraatiat ja muuta juhtimisstruktuuri selgemaks. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Veebruaris kuulutas SA Valga Sport nõukogu välja konkursi juhatuse liikme leidmiseks. Nüüdseks on konkursi tulemuse ja asutuse endaga segased lood ning tagasi on astunud kõik nõukogu liikmed.

Konkurss kuulutati välja seoses sihtasutuse juhataja Piret Granovskaja töölepingu lõppemisega tänavu mais. Avaldusi laekus kümmekond ning vestlusele kutsuti sihtasutuse nõukogu endise esimehe Allain Karuse sõnul kolm kandidaati: Piret Granovskaja, Meelis Kattai ning Meelis Jukk. Nelja poolthäälega seitsmest valiti uueks juhatajaks Meelis Jukk, kellega mais ka tööleping pidi sõlmitama.

Karuse sõnul algasid ettevalmistused juhataja väljavahetamiseks möödunud aastal. «2014. aasta kevadel kutsuti mind nõukogu liikmeks, kuna Antti Vasar loobus kohast. Suhtlesin regulaarselt sihtasutuse omaniku ehk Valga linna esindajate, aselinnapea Lauri Drubinši ja volikogu esimehe Ivar Undiga. Nad heitsid nõukogule ette, et Granovskaja ei saa tööga hakkama, ning avaldasid survet tema väljavahetamiseks.»

Möödunud aasta detsembris nõukogu koosolekul arutati etteheiteid ning oli ka hääletus, kus kõik seitse nõukogu liiget leidsid, et Granovskajale pretensioone ei ole.

Konkurss kuulutati välja

«Veebruaris oli meil Drubinši ja Undiga uus kohtumine, kus peale minu osalesid Laureana Telk ja Timur Grin. Seal anti mõista, et kuna Piretil nagunii hakkab leping lõppema, oleks aeg hakata tegelema uue juhataja leidmisega. Neil oli ka oma kandidaat juba välja pakkuda: Meelis Kattai,» avaldas Karuse. Pärast kohtumist kuulutatigi konkurss välja, tingimused pani paika Valga linn kui sihtasutuse omanik.

«Kuulasime ära kolme väljavalitud kandidaadi nägemused seoses Valga spordiga. Korraldasime salajase hääletuse, mille tulemusena osutus valituks Meelis Jukk,» lausus Karuse.

Meelis Jukk on lõpetanud Tartu Ülikooli kehakultuuriteaduskonna ja ligi 30 aastat töötanud spordivaldkonnas.

«Suurema osa ajast olen töötanud spordiklubi juhina, kus tegevused on olnud spordirajatiste haldamine ning sporditegevuse juhtimine,» põhjendas Jukk kandideerimist.

«Välja võiks tuua töö Tartu Ülikooli spordiklubis, ülikooli spordibaasides ja akadeemilises spordiklubis, sihtasutuses Tartu Sport ning Kaitseliidu spordijuhina. Haridus, teadmised ja kogemused lubasid enesekindlalt kandideerida. Olen läbi ja lõhki spordimees ning spordiga seotud töö on mulle väga hingelähedane,» kinnitas ta.

Asi hakkas venima

Koosolekul võeti vastu otsus, et 4. maist sõlmitakse Jukiga tööleping. Selle ettevalmistamiseks pöördus Karuse linnavalitsuse poole.

«Sealtsaadik hakkas asi venima. Vahepeal olin välismaal ja kui tagasi tulin, kuulsin, et linnavalitsuses olid vahepeal istungid, kus linn oli Jukiga töölepingu sõlmimise suhtes ümber mõelnud. Veel kuulsin, et sihtasutust hakatakse üldse likvideerima. Ivar Unt vastas minu arupärimise peale, et oli küll avalik konkurss, aga nõukogu ei valinud õiget inimest. Ilmselge vihje, et oleksime pidanud valima Meelis Kattai,» on Karuse nördinud.

Aselinnapea Lauri Drubinš kinnitas, et plaan sihtasutus likvideerida on õhus olnud aastaid. «Konkursi väljakuulutamisel ja otsuse tegemisel oli nõukogule teadmata, et Valga linn sihtasutuse asutajana plaanib algatada selle likvideerimist ja esitada eelnõu maikuu linnavolikogu istungile. Novembris tekib linnal juriidiliselt korrektne aeg toiminguks.»

Sihtasutus on tema sõnul täitnud oma eesmärgi. «Otstarbekam on muuta see linna allasutuseks, mis võimaldab vähendada bürokraatiat ja muuta juhtimisstruktuuri selgemaks. Seda nii linnale kui allasutuse kollektiivile,» selgitas aselinnapea.

«Linna allasutusena tegutsemisel saab linn majandus- ja finantstegevusest täpsema ülevaate. Linnal on lihtsam vastu võtta otsuseid, mis puudutavad sporditegevuse arengut. Samuti muutub valdkonna korraldus selgemaks linnakodanikele ja spordiklubidele. Sihtasutus on plaanis likvideerida aasta jooksul. Samasugused reformid on läbi viinud Kuressaare ja Jõgeva,» täpsustas Drubinš.

Liikmed astusid tagasi kui üks mees

Järgmisel nõukogu koosolekul soovitas linnapea Kalev Härk Allain Karusel töölepingule mitte alla kirjutada. «2. mail kohtusin Tartus Meelis Jukiga ning seletasin talle, mis siin lahti on. Väga hästi ta seda uudist just vastu ei võtnud. Inimene oli kuu aega seda töökohta oodanud ja vahepeal teised pakkumised kõrvale lükanud,» sõnas Karuse.

6. mai koosolekul otsustasid nõukogu liikmed, et nemad sellise «palaganiga» kaasa ei lähe ja pigem lahkuvad sirge seljaga, esitades ühiselt lahkumisavalduse, mis järgmisel päeval ka linnavalitsuses üle anti. «Mina inimeste ja tööga lolli mängida ei oska, aga paistab, et seda kahjuks oskavad hästi meie linnajuhid, mida tunnistas sihtasutuse viimasel nõukogu koosolekul ka Drubinš,» ütles Karuse.

Drubinši sõnul kutsus linnavalitsus oma 12. mai erakorralisel istungil tagasi senised nõukogu liikmed ning määras uue kolmeliikmelise nõukogu.

«Samal päeval oli uue määratud nõukogu koosolek, kus leiti, et likvideerimise läbiviimiseks ei ole mõistlik valida uut juhatuse liiget. Nõukogu otsustas määrata juhatuse liikmeks Piret Granovskaja. Meelis Jukiga käivad läbirääkimised võimalike ebameeldivuste kompenseerimise osas,» lisas aselinnapea.

Allain Karuse sõnul tegid sihtasutuse töötajad linnavalitsusele pöördumise, millele on alla kirjutanud ka spordiklubide treenerid, nende hulgas linna aukodanik Ülo Mere. «Kõige piinlikum on Meelis Juki ees. Inimest on kuu aega lollitatud. Minu arvates on sihtasutuse likvideerimine väga halb otsus ja vägisi tundub, et ka poliitiline. Poliitika ja sport peavad olema lahus!»

Jukk taotleb kompensatsiooni

Arusaamatu on olukord ka Jukile. «Tundub, et minu valimine juhatuse liikmeks ei sobinud kellegi plaanidesse. Pole ju saladus, et konkursil kandideerisin kõrvuti Valga aselinnapea Lauri Drubinši onu Meelis Kattaiga. Vestlustest Valga inimestega on tekkinud mulje, et küsimus pole niivõrd minu sobivuses, kuivõrd selles, et Kattai valituks ei osutunud.»

Teda hämmastab seegi, et seaduse järgi on sihtasutuse kõrgeim organ nõukogu, kuid kui lugeda nõukogu koosolekute protokolle sel teemal, siis tegelikult annab korraldusi ja juhiseid linnavalitsus. «Jääb vägagi mulje, et lepingu mittesõlmimise otsuse initsiatiiv ei tulnud nõukogult.»

«Loomulikult on mul pretensioone. Kandideerides tehti mulle ka paar pakkumist mujalt. Loobusin teadmisega, et minu töö saab olema sihtasutuses Valga Sport. Nüüd olen olukorras, kus mul ei ole mingit tööd ja pean seda taas otsima. Olen teinud Valga Spordi nõukogule pöördumise kompensatsiooniks – vastust ei ole saanud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles