Ühisel jõul sünnib külas ühepäevakohvik

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2011. aastal asutatud Pedajamäe külaseltsis on hulk aktiivseid liikmeid, kes külategemistesse panustavad lisaks vabale ajale ka oma raha ja tööd. Ettevõtmiste eesotsas on alati kolm tublit ja tegusat külaseltsi liiget: Ethel Kümmel (vasakult), Mereli Mändmets ja külavanem Heleena Jõgi.
2011. aastal asutatud Pedajamäe külaseltsis on hulk aktiivseid liikmeid, kes külategemistesse panustavad lisaks vabale ajale ka oma raha ja tööd. Ettevõtmiste eesotsas on alati kolm tublit ja tegusat külaseltsi liiget: Ethel Kümmel (vasakult), Mereli Mändmets ja külavanem Heleena Jõgi. Foto: Sirje Lemmik

Otepää valla Pedajamäe külaselts võõrustab emadepäeval külalisi Nuustaku rantšos avatud kohvikus. Ettevõtmise üks käimalükkajaid on tippsuusataja Peeter Kümmeli pere.

«Otsustasime sel pühapäeval, mil on emadepäev ning Tartu jooksumaraton, mis läbib meie küla, avada külakohviku. Paneme välja ka auhinna valgamaalasest jooksjale, kes läbib maratoni ja meie kohvikut külastab. Kõigi nende vahel läheb loosi saunaõhtu Nuustaku rantšos,» selgitas külaseltsi liige Ethel Kümmel.

Ülesanded on meeste-naiste vahel juba ammugi ära jaotatud ning laupäeval läheb naistel suureks küpsetamiseks, et juba pühapäeva hommikul kell kümme avatavas kohvikus hõrke küpsetisi pakkuda oleks. Oma käed löövad külge ka külamehed, kes aitavad kohviku sisustuse paika panna.

Kogemustest hea õppida

Küsimusele, kust tuli mõte külakohviku avamiseks, vastas Kümmel, et ideega tuli eelmisel aastal välja küll tema, kuid mõtte sai ta Kärdla kohvikute päevalt. «Olen ise suur kohvikufänn ja kui kusagil reisin, külastan ka kohvikuid. Sealtki mõte külas kohvikupidamist katsetada. Mulle meeldib väga kooke küpsetada ja retsepte katsetada.»

Kuigi mulluse kohvikupäevaga jäid korraldajad väga rahule, oli mõndagi õppida. «Eelmisel aastal püüdsime kliente, kes lihtsalt Nuustaku rantšost mööda sõitsid. Sel aastal suuname kutse ka kohalikele. Inimesed saavad emadepäeval meie kohvikus mõnusalt aega veeta, miks mitte emaga – või siis meilt endale ja emale omanäolisi ja hõrgutavaid suupisteidki kaasa osta,» lisas külavanem Heleena Jõgi. «Tänavu oleme ka rohkem reklaami teinud.»

Müügist saadud raha kasutab külaselts oma ettevõtmisteks. «Tahame oma küla bussipeatusse katusealuse teha ja sinna infotahvli paigalda,» täpsustas külavanem.

Öökino järvele

Külarahval on sel suvel plaanis veel üks põnev ettevõtmine. Nimelt on kavas augustis Nikluse järve ääres öökino korraldada. «Ekraan tuleb järvele pontoonide peale, kinobusski on juba tellitud. Sõjajärgsel ajal oli ühes meie küla talu küünis kinonäitamise koht. 1970. aastate alguses see soikus ja nüüd tahamegi selle traditsiooni taas elustada,» põhjendas Jõgi ideed.

Veel on naistel plaanis viia edaspidi läbi mängutube lastele. «Ehk hakkavad lapsedki maast madalast hindama ühistegemise traditsiooni ja kodukohta,» arvas Kümmel. «Tore, et rahvas tahab koos tegutseda ja midagi ette võtta. See on meie igapäevaelule mõnus vaheldus.»

Külavanema sõnul tegutseb MTÜ Pedajamäe Külaselts 2011. aastast. Külas elab veerandsada peret, kokku üle 60 inimese. «Seltsi kuuluvad nii paikselt siin elavad kui suvekodude elanikud. Külaelanike keskmine vanus on Otepää valla küladest kõige noorem.»

Aktiivsed ja tegusad pered

Viiendat põlve Pedajamäe külas elav nelja lapse ema Jõgi rääkis, et seal elavad aktiivsed ja tegut­semishuvilised pered, kes käisid koos ka enne MTÜ ametlikku asutamist, kuid kuna ettevõtmised nõuavad ka raha, oli mõttekas seltsi tegemised ametlikuks teha. Sellest alates on naine juhatuse liikmetega kohaliku külaelu eestvedajaks hakanudki.

Esimesel tegutsemisaastal korraldati toetusraha abil kümnele kohalikule mehele kursused, mille viis läbi piirkonnas tuntud sepp Mart Salumaa. «Üks meie küla meestest asutas seejärel isegi väikese sepikoja,» rääkis Jõgi. Teisel aastal kasutati toetusraha naiste tegemistes ja aasta ringi tegutsesid mitmesugused töötoad: õpiti viltimist, keraamikat, albumite köitmist, savi voolimist ja ehete valmistamist. Koos tehti sušitki.

Külarahvas peab ühiselt jaani- ja vastlapäevi, pere- ja talgupäevi. «Kuna meil pole oma külamaja, korraldame ka üritusi ja ühiseid saunaõhtuid külakorda,» rääkis Jõgi. Aastas paaril korral minnakse ühiselt teatrietendusi vaatama, kevaditi käib usin rohevahetus.

Kui töötubadest võtab tavaliselt osa kuni 15 inimest, siis jaanipäevadel ja vastlaüritustel on osalejaid kolm-nelikümmend. «Unistada sellest, et kõik elanikud osalevad, pole mõtet. Tulevad ikka need, kes ühistegemisest rõõmu tunnevad ja sellesse ise panustavad,» rõhutas külavanem.

Hiigeltort nagu kunstiteos

Kahe lapse ema Ethel Kümmel, kellest sai Otepää valla elanik tänu abikaasa Peeter Kümmelile, meenutas jaanipäeva Andu puhkemajas, mil külanaised valmistasid ilmatu suure leivatordi, mida kaunistas puhketalu kujutis, kus lisaks taluhoonetele olid olemas nii muruplatsid kui talutiikki. «Pärast sõime jaaniõhtul kunstiteose üheskoos ära.»

Külaseltsi juhatuse liige, kuus aastat Pedajamäe külas elanud kahe väikese lapse ema Mereli Mändmets  meenutas eelmise aasta sügisel aset leidnud Olustvere hoidiste messi, kus külaselts käis naiste vaaritatud moosidega. «Meie viinamarjaahvatlus piparmündiga pälvis seal Ahhaa-auhinna ehk rahva lemmiku tiitli. Kõik meie moosid osteti ära! Selgi sügisel plaanime sinna minna.»

Enne messi mässasid naised moosidega nädal aega, et sinna ikka need kõige paremad viia.

Külavanem on veendunud, et ükski ettevõtmine ei jää rahapuuduse taha – pigem on see ettekääne neile, kes ei taha või ei viitsi midagi teha.

Kõik minuga vestelnud naised kinnitasid, et maal elada neile meeldib ning ühistegemise rõõm on see kõige ehedam rõõm. «Lastel on maal väga hea elukeskkond. Tunnen ennast siin külas elades turvaliselt. Ühised tegemised liidavad meid ja aitavad üksteist paremini tundma õppida,» sõnas Mändmets.

«Ideid meie rahval jätkub. Mida enam ühisüritusi on, seda põnevam on meie külalelugi. Kui su ümber on sõbralikud inimesed, on igapäevaelu toredam ja stressivabam. Meie külarahvast on saanud suur ühine pere,» kinnitas Ethel Kümmel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles