Enam kui sada inimest otsis sõnu

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hardo Adamson matkalistele musitseerimas
Hardo Adamson matkalistele musitseerimas Foto: Andrus Abel

Kevade esimesel pühapäeval sai alguse Tõrva  kevadmatkasari «Otsi sõnu». See on juba mitmel aastal toimunud populaarne sõnade otsimise mäng, kus igal osalejal on võimalus endale sobival ajal liikuda ja otsida terviserajale paigutatud sõnu, andis teada Tõrva linna spordimetoodik Tiina Neumann.

Sarja avamatkal osales 92 liikumisest rõõmu tundva matkasõpra, kes said viieks nädalaks sõnade otsimiseks ja ülesmärkimiseks vajaliku matkakaardi ja tabeli. Igal nädalal ootasid kaheksas terviserajale paigutatud punktis sõnad, mis kokku kogutuna andsid laused.

Sel aastal olid lauseteks ammustest aegadest üles tähendatud ilmaennustamised. Nii said osalejad teada, et kui jaanuaris on vähe külma ja lund, siis tulevad need ikka märtsis ja aprillis takka järgi. «Tuleb tõdeda, et jaanuaris ikka õiget talve polnud ja nägimegi lund nii märtsis kui ka aprillis. Ehk on tõesti juba ammu kirjapandud ennustustel tõepõhi all,» tunnistas Neumann.

Kogu kevadmatkade toimumise ajal oli tema sõnul terviseradadel näha rõõmsameelseid matkajaid – tõrvakad on liikumispisiku külge saanud. «Seda näitas ka matkasarja lõppedes täidetud sedelite hulk: 134. Nii palju pole varasematel aastatel toimunud sarnaste sõnamängude osavõtjaid olnud.»

Selleaastase kevadmatkade «Otsi sõnu» kokkuvõtted tehti volbrimatkal 30. aprilli õhtul. Päikesepaistelise volbriõhtu matka algus oli Tõrviku kaupluse juures ja matk tuttaval terviserajal viis matkalised Tantsumäele. Rohkearvulise osavõtjate üllatuseks tervitasid matkalisi rajal laulupoisid Hardo ja Valdek, Rohukeetja-Nõid ning vahva pereansambel akordionimängu ja lustakate lauludega.

Tantsumäel lõõmas volbrilõke ja rahvamuusikaansambel Jauram mängis mõnusaid rahvalikke laululugusid.

Kõigile kevadmatkade osavõtjatele jagati meeneid. Eriauhinnaks olid kringlid ja need said kaks kollektiivi: Tõrva gümnaasiumi 4.b klass koos õpetajaga ja orienteerumisklubi Käbi. Kel aga ei olnud võimalik kevadmatkade kokkuvõtval üritusel osaleda, saab oma meened kätte kultuurimajast spordimetoodiku käest.

Ürituse läbiviimisel ning meenetekoti kokkupanekul aitasid Tõrva spordiselts, Kultuurkapitali Valgamaa ekspertgruppi, Tõrva linnavalitsust ja Pärt Metsari Astelpajutoodete osaühing.

Tõrva terviserajad oma mitmekesise rajaprofiili ja erinäolise loodusega on leidnud matkasõpru ka Valgast ning Helme, Põrdala ja Õru vallast.

MTÜ Tõrva Spordiselts kui ürituse korraldaja püüab matkarajad hoida korras ja muuta neid paremini läbitavaks ning samas pakkuda ka üllatusi. Sel korral paigaldati rajale fotonäitus Tõrva linna erilistest hoonetest ja paikadest. Fotode autor on kohalik harrastusfotograaf Andrus Abel. Kahjuks peab aga märkima, et paar raamitud fotot ei ole enam terviserajal, vaid kellegi kuri käsi on need eemaldanud.

Spordiseltsi liikmed on pidevalt rajal teinud võsaraiumistöid ja eemaldanud tormituultes rajale langenud puid. Sel kevadel raiutud võsa töödeldi hakkepuiduks koostöös Tõrva linnahoolduse asutuse töömeestega ning veeti rajaosadele, mis vihmaste ilmadega märjaks ja läbipääsmatuteks muutuvad.

Käimas on Tõrva terviseradade tähistamise projekt, mis praegu ootab tähiste valmimist ja seejärel saavad tähised ka rajale paigaldatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles