Patsiendiportaalis saab peagi näha infot oma ravikulude kohta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eesti E-tervise Sihtasutuse ja haigekassa koostöös on peagi valmimas riigiportaali arendus, mis võimaldab ravikindlustatud isikul vaadata patsiendiportaalist kulutusi tema ravile.

"Eesti E-tervise Sihtasutuse ja Eesti Haigekassa koostöös on lõppfaasi jõudmas arendus, mille tulemusena hakkavad inimesed peagi nägema riiklikust patsiendiportaalist www.digilugu.ee, kui palju on nende raviks kasutatud ravikindlustuse vahendeid raviarvete alusel, mille on tervishoiuteenuse osutajad esitanud Eesti Haigekassasse," ütles sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Oskar Lepik BNS-ile. "Sellega muutub ravikindlustusvahendite kasutus patsiendile läbipaistvamaks," lisas ta.

Lepiku sõnul on haigekassa kaudu tasutavad raviarved vaid üks osa ravikuludest, mis inimese tervisega seotult kaetakse riiklikest ravikindlustusvahenditest. Lisaks raviarvetele kaetakse ravikindlustusest ka näiteks töövõimetushüvitise maksumus ja ravimihüvitis. "Selleks, et inimestele tekiks ravikulude erinevatest komponentidest terviklikum arusaam, pakutakse samas ka täiendavat selgitavat informatsiooni," selgitas pressiesindaja.

Ravimaksumuse arendus kogusummas 10 886 eurot on rahastatud 50 protsendi ulatuses Euroopa Komisjoni poolt finantseeritud projektist Sustains ning 50 protsendi ulatuses sotsiaalministeeriumi poolt Eesti E-tervise SA-le eraldatud sihtotstarbelisest toetusest.

Lepiku sõnul ei saa veel päris täpselt öelda, millal arendus inimestele kättesaadavaks muutub, sest see sõltub haigekassaga kokkulepete saavutamisest. "Hetkel toimub vajalike õigusruumimuudatuste menetlemine. Õigusruumimuudatuste jõustumise järel saame ka arenduse patsientidele kättesaadavaks teha," ütles Lepik.

Järgmise etapina on sotsiaalministeerium koostöös Eesti E-tervise Sihtasutuse ja haigekassaga alustamas saatekirjadega seotud IT-tehnilisi ja standardiseerimistöid, mille eesmärgiks on e-saatekirja juurutamine. "Praegu toimiv saatekirjade lahendus vajab kaasajastamist ning sellel on muu hulgas potentsiaal vähendada probleemiks olevaid tühivisiite ja tuua süsteemi läbipaistvust," sõnas pressiesindaja.

Saatekiri on Eestis aluseks enamike eriarstide vastuvõtule saamiseks. Saatekiri on vajalik, et eriarsti vastuvõtule jõuaks inimesed siis, kui seda on diagnoosiks või raviks tõesti vaja. "Nii on tervishoiutöötajate väärtuslik aeg ning meie kõigi ravikindlustusressursid kasutatud võimalikult eesmärgipäraselt," lisas Lepik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles