Loomakaitsjad taotlevad loomatsirkuste keelustamist

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2013. aastal Narva jões hukkunud tsirkuseelevant Medi.
2013. aastal Narva jões hukkunud tsirkuseelevant Medi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Organisatsioon Loomade Nimel ja loomade eestkosteorganisatsioon Loomus taunivad loomi kasutava tsirkuse tegevust. Alates esimesest maist alustab Eestis mitmendat korda oma tuuri Viktor Nikulini tsirkus. Ka sel aastal kasutab Nikulin tsirkuseetendustes loomi.

Loomakaitseorganisatsioonid rõhutavad, et loomi kasutavates tsirkustes leiavat aset tõsised heaoluprobleemid. "Tsirkuste rändav iseloom ei võimalda tagada loomadele sobivaid elamistingimusi ja tekitab neis stressi. Sagedased on juhtumid, kus loomade dresseerimisel kasutatakse allutamiseks vägivalda. Loomadele kannatuste põhjustamine meelelahutuse eesmärgil ei ole eetiliselt õigustatud," kommenteeris Loomade Nimel pressiesindaja Anita Jürson.

Seetõttu kutsuvad loomakaitseorganisatsioonid inimesi üles loomatsirkust mitte külastama. Samuti kutsuvad loomakaitsjad tsirkusega koostööd tegevaid asutusi ja ettevõtteid järele mõtlema, kas nad soovivad sellist ebaeetilist äri omalt poolt toetada.

Loomade kasutamine tsirkuses on paljudes riikides keelustatud, näiteks Austrias, Soomes, Brasiilias ja Sloveenias. Loomakaitsjad taotlevad loomatsirkuste keelustamist ka Eestis. Maaeluministeeriumis on algatatud vastavasisuline eelnõu. MTÜ Loomuse algatatud manifestile loomatsirkuste ja karusloomafarmide keelustamiseks Eestis on praeguseks alla kirjutanud juba 62 ettevõtet ja vabaühendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles