Täna tuleb tegus talgupäev

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Elmo Riig

Laupäeval, 2. mail tuleb vaatamata jahedale ja niiskele kevadilmale tegus talgupäev kõikjal üle Eesti. Reede keskpäevase seisuga toimus Teeme Ära talgupäeva raames 1746 talgut, kuhu oli end kirja pannud juba ligi 23 000 talgulist.

Riigi Ilmateenistuse andmetel tuleb talgupäeval jahe ja pilvine, kuid töötegemiseks sobiv talguilm. Laupäeval sajab ajuti vihma, puhub edela- ja läänetuul 4-10, saartel 7-12, puhanguti 15 m/s. Õhutemperatuur on 6..11°C.

Teeme Ära talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse liikme Tarmo Tüüri sõnul on tänavused talguettevalmistused sujunud hästi ning talgupäeva õnnestumist ei takista isegi jahe või vihmane ilm. „Tänavune talguhoog paistab olevat suur – talguveebi aina lisandub osaleda plaanivaid talgulisi. Ka tuul ega vihm ei ole tõelisi talguhunte kunagi kohutanud, sest talgutöö tegemiseks on jahedam ilm isegi parem kui leitsak. Talguid toimub juba nii täna kui ka pühapäeval, nii et taas on tulemas üks suur talgupäev,“ lausus Tüür. „Talgutele tulijatele soovitame mitu kihti riideid selga panna ning midagi vihma vastu kaasa võtta, samuti teha termosesse soe jook, laadida kodus ära telefon, pista taskusse talguhundi pass ning jõuda õigeks ajaks talgupaika.“

Tänavu korraldatakse mitmeid tuleohutusega seotud talguid, samuti toimub talguid mereäärsetes paikades ning homseni saab veel kodudest ära tuua ka kasutuskõlblikke värvijääke. Traditsiooniliselt toimub talgupäeval enim küla-, heakorra- ja looduskaitse talguid, samuti korteriühistute talguid ning noortega ja noortekeskuste seotud talguid. Paiguti koristatakse ka prügi, lisaks tööle toimuvad mõnes kohas ka mõttetalgud.

Täpsema info kasutuskõlblike värvijääkide kogumise tingimuste ja vastuvõtu kohtade osas leiab aadressilt: http://www.teemeara.ee/uudised/varvide-taaskasutus. Vanad ja kasutuskõlbmatud värvijäägid, samuti õlivärvid ja muud keskkonnaohtlikud värvijäägid saab ära viia jäätmejaamadesse või teistesse kogumispunktidesse, mis on hõlpsalt leitavad aadressilt kuhuviia.ee.

Vaata maakondade talgukaarti (seisuga reedel kl 12) http://teemeara.ee/photos/talgukaart_01.05.2015.jpg

Sel aastal saavad kõik talgulised registreerimisel endale talguhundi passi, mis avab juurdepääsu talgupäeva partnerite eripakkumistele, näiteks rongi- ja bussisõit poole hinnaga. 1.-14. maini pakub Elron kõigile talgulistele võimalust talguhundi passi ja isikuttõendava dokumendi esitamisel soetada tavapileti poole hinnaga (piletit saab osta ainult rongist). Samuti on 1.-4. maini Eesti Bussi liinidel üle Eesti kõigile talguhundi passi omanikele bussipilet 50% võrra soodsam. Soodustuse saamiseks tuleb esitada bussis või piletikassas talguhundi pass koos isikuttõendava dokumendiga.

Sarnaselt eelmistele aastatele maksab Töötukassa registreeritud töötutele talgutööl osalemise eest sõidutoetust. Täpsemat infot saab töötukassa infotelefonilt 15501.

Pakkumised talgulistele leiab aadressilt http://teemeara.ee/talgulisele/pass/pakkumised-talguhundi-passi-omanikule.

Tagasisidet talgupäevast ja talgulugusid võib jagada aadressil: http://www.teemeara.ee/talgulood.

Teeme Ära talgupäev toimub traditsiooniliselt mai esimesel laupäeval, tänavu 2. mail ning taas saab iga kogukond ise otsustada oma tööd ja tegemised. Kõik eestimaalased on oodatud aadressil www.teemeara.ee kirja panema plaanitavaid talguid ning kutsuma teisi aktiivselt kaasa lööma. 2014. aastal korraldati üle Eesti 1754 talgut, millest võttis osa 45 024 talgulist.

Talgupäeva korraldavad Eestimaa Looduse Fond, Eesti Külaliikumine Kodukant ja nende ümber koondunud võrgustik. Partneritena löövad kaasa Kodanikuühiskonna Sihtkapital, Päästeamet, Eesti Meremuuseum, Vivacolor, Tallinna Sadam, Tamrex, Itella SmartPOST, Vizeum, Nordic Hotel Forum, Tere jt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles