Juhtkiri: Väljendusoskuse proovikivi

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti keele riigieksam Valga gümnaasiumis.
Eesti keele riigieksam Valga gümnaasiumis. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eile istusid eksamipinki abituriendid üle Eesti. Ees seisab periood, mille käigus peavad noored näitama oma teadmisi eesti keeles, võõrkeeles ja matemaatikas.

Võib tunduda, et tänapäeval on koolilõpetaja elu kergem kui vanasti: veel mõni aasta tagasi tuli gümnaasiumi lõputunnistuse kättesaamiseks sooritada rohkem eksameid. Ka kujutas eesti keele riigieksam toona endast pikemat sorti kirjandi valmissepistamist, mis kitsama silmaringiga ja meeleldi kirjatööd mittetegevale koolilõpetajale hirmujudinad peale võis ajada.

Nüüd mõõdab eesti keele riigieksam nii funktsionaalset lugemis- kui kirjutamisoskust. See, et lõpueksamiga kirjutamise kõrval ka lugemisoskust hinnatakse, on aja märk ning paljudele pole see kindlasti sugugi kergete killast ülesanne. Kui vanasti paljud noored lausa neelasid raamatuid, siis praegu seab mõnigi endale eeskujuks Jüri Mõisa, kes oma poliitilise karjääri haripunktis uhkeldas sellega, et tema raamatuid ei loe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles