Juhtkiri: Mõistlik liitumisplaan

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrva linnavolikogu istung.
Tõrva linnavolikogu istung. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis on juba mõnda aega olnud umbes 200 omavalitsust. Samas on nende arv viimastel aastatel aeglaselt, kuid järjekindlalt vähenema hakanud. Ilmselt on mõnegi omavalitsuse juhtidel tekkinud kindel äratundmine, et vanaviisi enam jätkata ei saa.

Seejuures on just viimastel aastatel Eestis teoks saanud selliseid omavalitsuste ühinemisi, mille puhul on omavahel liitunud enam kui kaks omavalitsust. Näiteks sündis 2013. aasta kohalike valimiste järel nelja omavalitsuse liitumisel Viljandi vald, Läänemaal kolme valla ühinemisel Lääne-Nigula vald. Saare maakonnas moodustus aga 2014. aastal kolme omavalitsuse ühinemise järel Lääne-Saare vald.

Õhus on olnud suuremaidki liitumisi. Näiteks oli Läänemaal kahe aasta eest plaanis suisa kuue omavalitsuse ühinemine. Siiski astus pool võimalikest liitujatest eri põhjustel ühinemisreelt maha, kembeldi isegi sündiva omavalitsuse nime üle.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles