Sportlikke ettevõtmisi jagub igale maitsele

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kepikõnd. Foto on illustratiivne
Kepikõnd. Foto on illustratiivne Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eestis juba 23. korda korraldatav südamenädal kutsub üles liikumise abil ennetama südame-veresoonkonna haigusi. «Sinu sammud loevad» Valgamaa ürituste kalendris on 28 sportlikku ettevõtmist tervise eest hoolitsemiseks, andis teada Valga maavalitsuse avalike suhete juht.

Maakonnas on südamenädala tähistamisega liitunud kõik omavalitsused. Samas korraldavad paljud asutused nädala jooksul mitmesuguseid sportlikke tegevusi: tervisekõnde, jookse ja muid aktiivseid ettevõtmisi.

«Hästi aktiivsed on just haridusasutused. Eriti lasteaiad, kus toimuvad üritused nii lastele kui täiskasvanutele. See väärib ära märkimist, sest just siit saavad alguse tervislikud harjumused kogu eluks,» ütles vanemspetsialist tervisedenduse alal Leili Saluveer. Ta lisas, et maavalitsuse tervisetoast saavad kõik soovijad nii liikumispäevikuid kui rattaid.

Vähene liikumine, aga ka suitsetamine, alkoholi liigtarvitamine, ülekaal, vähene puu- ja köögiviljade ning liigne soolatarbimine on peamised südamehaiguste riskitegurid. On teada, et südame-veresoonkonnahaigusi registreeritakse aastas veidi üle 80 000 uue juhu, näiteks 2009. aastal 80 502 ja 2010. aastal 80 056 uut juhtu.

Need haigused on Eestis ka peamine surmapõhjus – nii 2009. kui 2010. aastal olid üle poole surmadest tingitud südame-veresoonkonnahaigustest (2009. aastal 8796 ja 2010. aastal 8750 surma).

«Kui uurida inimeste suuremate murede kohta, on vastustest tavaliselt esikohal tervis. Kõik tahavad olla terved ja kõik teavad, mida selleks tegema peab – tuleb elada tervislikult. Kuid arvestades tänapäeva kiiret elurütmi, teadmisest tegevuseni paljud kahjuks ei jõua,» tõdes Valga maavanem Margus Lepik.

Maavanem nentis, et tihtipeale pole inimestel liikumiseks piisavat motivaatorit. «Pole teisi inimesi, kellega koos seda teha või on kartus imelikuna välja paista. Südamenädala tegevused võimaldavad kõigil teha esimene vajalik samm – tugitoolist välisukseni. Edasi on juba lihtne. Võin seda kinnitada oma kogemusest. Teeme need sammud oma südame heaks.»

Väga oluline on, et rahva füüsiline aktiivsus suureneks, toitumisharjumused ja ennetavate tervishoiuteenuste kättesaadavus paraneks. Selleks tuleb tõsta terviseteadlikkust ning väärtustada tervist indiviidi, organisatsiooni, paikkonna ja riigi tasandil. Tugevdada tuleb kõigi sektorite vahelist koostööd tervise arengu soodustamiseks.

Valga maavalitsuse tervisenõukogu ja eri asutuste koostöö tulemusena pakutakse sel nädalal oma kodukandi rahvale liikumist propageerivaid üritusi «Sinu sammud loevad». Kõik südamenädala üritused on tasuta.

Südamenädala tegevusi rahastatakse Euroopa sotsiaalfondi programmist «Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013–2014».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles