Valga ettevõte plaanib üle minna maagaasile

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valga lihatööstuse Atria Eesti AS .
Valga lihatööstuse Atria Eesti AS . Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Saaremaa piimatööstusele veeldatud maagaasi tarniv JetGas tahab nüüd ise Muuga sadamasse Vopaki asemel oma LNG-terminali ehitada; ettevõtte hinnangul kujuneb terminali maksumuseks viis-kuus miljonit eurot ja see valmib 2017. aastal, kirjutab Postimees.

«Eesti klientide teenindamiseks kavatseme Muugal avada väikese, 2000-kuupmeetrise mahutavusega LNG-terminali, mille maksumuseks kujuneb viis-kuus miljonit eurot,» ütles JetGasi juhatuse liige Janek Parkman lehele.

«Kavatseme terminali käivitada juba 2017. aastal. Kui Vopak kavatseb teha oma suure terminali, siis võime kolida mujale või hakata töötama läbi nende terminali,» lisas Parkman.

JetGas soovib terminali rajada Muuga sadama söeterminali kõrvale, samasse kohta, kuhu tahab esimeses arendusjärgus ligi kümme korda suuremat terminali rajada hollandlaste Vopak. Vopak JetGasi plaane kommenteerida ei soovinud.

Lisaks sõlmis JetGas Klaipėda LNG terminaliga eksklusiivse lepingu, mille järgi saavad eestlased õiguse kasutada leedulaste LNG-terminali oma gaasitarnete ladustamise ja ümberlaadimise kohana.

«Praegu pole leedulastel võimekust LNG-d müüa, kuid nad rajavad selleks erilise lisaseadme, kui saavad kokku piisaval arvul kliente,» ütles Parkman. «Tegutseme klientide otsimisega Leedus ja Lätis ning kasutaksime Klaipėda terminali teenuseid just nende teenindamiseks,» märkis ta.

Eesti tööstusettevõtete energiavajaduse katmiseks plaanib JetGas lisaks rajada veel seitse veeldatud maagaasi torni. Mais läheb LNG-küttele üle Paides tegutsev Eesti Pagar, aasta lõpuks lisanduvad Valio juustutehas Võrus ja Atria lihatööstus Valgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles