Kes kergitab Hummulis tiigivett?

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vana puujuurtest läbipõimunud kaldajoon annab märku tiigi aastatetagusest kõrgemast veetasemest, mida vald oli sunnitud 2014. aastal põllumajandusameti nõudmisel alandama.
Vana puujuurtest läbipõimunud kaldajoon annab märku tiigi aastatetagusest kõrgemast veetasemest, mida vald oli sunnitud 2014. aastal põllumajandusameti nõudmisel alandama. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Käesoleva nädala keskel ilmus Hummuli vallavalitsuse kodulehele teade sellest, kuidas tundmatud kurikaelad on tõstnud aleviku südames asuva Luige tiigi veetaset.

Vallavalitsuse teates leiduva informatsiooni põhjal on tiigi näol tegemist osaga maaparandussüsteemist, mille toimimise tagamiseks esitas põllumajandusamet eelmise aasta alguses Hummuli vallavalitsusele vastavad nõuded. Vald viis samal aastal tiigi kallal läbi vajalikud uuendustööd ning langetas tiigi veetaset vajalikul määral.

Nimelt on Luige tiik põhimõtteliselt pisike paisjärveke, mida toidab veelgi pisem kraav. Kraav omakorda on osakene Hummuli kortermajade kuivendussüsteemist. Kui tiigi taset kergitada, tekitab see kraavis paisutuse, mille tõttu veevool aeglustub ning setted, mis peaksid settima tiiki, ladestuvad pigem kraavi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles