Noored tutvusid nii tervisepüramiidi kui energiajookidega

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Treier
Märt Treier Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Täna, 7. aprillil tähistab kogu maailm Maailma Terviseorganisatsiooni WHO eestvedamisel maailma tervisepäeva osana toiduohutuse päeva. Selle eesmärk on tõsta tarbijate teadlikkust võimalikest toiduga seotud riskidest. Eestis diagnoositi mullu 2668 toidu kaudu leviva haiguse juhtu.

Päevaga seotud ettevõtmised jõudsid ka Valgamaale. Nimelt leidis täna Valgamaa Tervisenõukogu korraldusel gümnaasiumi saalis aset maakondlik toiduohutuse õppepäev. Eelkõige oli ettevõtmine mõeldud maakonna koolide 11. klasside õpilastele ehk kokku umbes 70 noorele.

Kooli arendusjuhi Pille Oleski kinnitusel tegutses koolis ettevõtmisega seoses seitse töötuba. «Teemade valik on mitmekesine: tervisepüramiidist energiajookideni. Näiteks on kohal ka maanteamet. Loengu noorte tervisekäitumisest peab Märt Treier.»

«Eestis on tarbijaile pakutav toit reeglina ohutu, sest toiduohutuse tagamise süsteem toimib tõhusalt. Kuigi esmane vastutus toidu ohutuse eest lasub toidu tootjatel ja käitlejatel, tahame toiduohutuse päevaga juhtida tähelepanu sellele, kuidas tarbija saaks tagada toidu ohutuse oma isiklikus köögis,» ütles põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev.

«Koduköök on ahelas toidutootmisest tarbimiseni ainus lüli, kuhu riiklik toiduohutuse süsteem ei ulatu. Seepärast on oluline, et kõik inimesed ka kodus järgiksid toidu ohutu valmistamise ja säilitamise põhimõtteid,» rõhutas Minjajev.

WHO Eesti esinduse juhi Marge Reinapi sõnul on toiduohutuse küsimused ülemaailmselt alahinnatud, kuna suur osa toidutekkelistest haigustest jääb diagnoosimata.

«Maailmas on toiduohutuse tagamine ning toidutekkeliste haiguste ennetamine väljakutseks nii arengumaades kui ka arenenud riikides. Seepärast peaksid kõik toidutootmise ja tarneahela osapooled toiduga seotud riskide vähendamiseks senisest tihedamat koostööd tegema,» ütles WHO Eesti esinduse juht Marge Reinap. 

Toiduga levib rohkem kui 200 erinevat nakkust ning igal aastal sureb maailmas toidust põhjustatud haiguste tõttu ligi 2 miljonit inimest. Eestis diagnoositi Terviseameti andmetel 2014. aastal kokku 2668 toidu kaudu leviva haiguse juhtu, neist 93 salmonelloosi ja 308 kampülobakterenteriidi juhtumit.

Toiduohutuse tagamine hõlmab kõiki rakendatavaid meetmeid toidu tootmise, töötlemise, pakendamise, ladustamise, veo, turustamise, käsitsemise ning tarbijale müümise või toitlustusasutustes pakkumise käigus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles