Vaatlejad keskenduvad ohtlikele nähtustele

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Äike.
Äike. Foto: Arvo Meeks

Kümnendat vaatlushooaega alustav Eesti Äikesevaatlejate Võrk otsib uusi huvilisi, kes aitaks koguda andmeid äikese ja ohtlike äikesenähtuste esinemise kohta Eestis.

Sellest aastast on vaatlusmetoodika võrgu koordinaatori Regina Alberi sõnul varasemast lihtsam. «Äikesevaatlused hõlmavad nüüdsest vaid äikese algus- ja lõpuaegade ning intensiivsuse registreerimist.»

Senisest suuremat rõhku pööratakse aga ohtlikele ilmanähtustele. «Nende leviku täpsem uurimine on aktuaalne kogu Euroopas. Vaatlejatel, kellel ei ole aega äikesevaatlustega tegeleda on nüüdsest võimalik osaleda ainult ohtlike nähtuste vaatlemisel. Keskmine vaatleja kohtab selliseid nähtuseid vaid mõnel korral aastas, seega on andmete kogumisse võimalik panustada ka minimaalse ajakuluga,» selgitas Alber.

Vaatlustega on oodatud liituma kõik huvilised – sõltumata vanusest ja tegevusalast. Kõigile registreerunud vaatlejatele saadetakse tasuta vaatlusjuhend ja vaatluslehed, mida arvutikasutajatel võimalik saada ka elektroonilisel kujul.

Huvilistel palutakse registreeruda hiljemalt 30. aprilliks 2015. Kõige lihtsam on seda teha Eesti Äikesevaatlejate Võrgu koduleheküljel.

Arvutit mitte kasutavad huvilised võivad registreerumiseks helistada tööajal telefonile 59093905 või saata tavakirja aadressile Eesti Äikesevaatlejate Võrk, Tartu Ülikooli Geograafia osakond, Vanemuise 46-326, Tartu, 51014. Kirjas tuleb märkida kindlasti ära nimi, sünniaasta ja postiaadress, samuti see, kas inimene soovib teostada ainult ohtlike nähtuste vaatlusi või ka äikesevaatlusi.

Äikesevaatlejate kogutud andmete peamisteks kasutusalad on ohtlike äikesenähtuste leviku uurimine ning inimeste kogutud ja välgudetektorite poolt registreeritud andmete võrdlev analüüs.

Üheksa aasta jooksul on äikesevaatejad teostanud kokku juba enam kui 15 tuhat vaatlust. Lisaks äikesele on märgitud huvitavaid ja haruldasi ilmastikunähtusi nagu vesipüksid, tornaadod ja keravälk. Äikesevaatlejate  kogutud andmete põhjal on juba avaldatud ka üks rahvusvaheline teadusartikkel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles