Vaatlejaid üllatas värvuliste rohkus

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hõbehaigur
Hõbehaigur Foto: Nils Rebane

Pühapäeval, 29. märtsil korraldas Eesti Ornitoloogiaühing linnuvaatluse. Sellega soovis ühing juhtida tähelepanu linnade linnurikkusele ja alanud rändlindude saabumisele.

Seekordsel, juba 14 korda toimunud ettevõtmisel osales teistkordselt ka Valga linn. Väljas oli kolmeliikmeline linnuvaatlejate meeskond koosseisus, kuhu kuulusid Nils Rebane, Kalle Muru ja Tarmo Teppe.

Kaheksa tunni jooksul sai Teppe sõnul linnas kirja 59 liiki linde. «Samal ajal leiti Pärnus 88 linnuliiki, Tallinnas 82 ja Haapsalus 81. Kokku leiti Eestis 18 linnast 115 liiki linde.» Huvitavam vaatlus oli Teppe sõnul rändel olev hõbehaigur, kes on ka uus linnuliik Valga linna nimestikus.

Teppe lisas, et vaatamata vahepealsetele külmadele ilmadele oli kohale jõudnud suhteliselt palju kevadsaabujaid. «Üllatas värvuliste seas suur arv laulvaid käblikuid, arvukalt oli laulmas ka musträstaid ja kuldnokki. Kohale olid jõudnud värvulistest ka laulurästas, punarind, põhjavint,  metsvint, linavästrik ja rootsiitsitaja.»

Kurvitsalistest nägid vaatlejad tema sõnul Valgas metskurvitsat, kiivitajat ja metstild0rit. Veelindudest täheldati üsna suurt kajakate parve: 50 naerukajakat ja 10 kalakajakat. Partlastest jäid silma viupart ja sinikael-part. «Võis näha üksikuid haneparvi üle lendamas, otsides toitumiskohti põldudel. Kaklased olid esindatud kahe liigiga: kodukaku ja kõrvukrätsuga,» lisas Teppe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles