Maapiirkonna pered saavad abi

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: Heino Käos

Kui varem oli toetus mõeldud vaid lastega peredele, siis nüüd on eesmärk heade elutingimuste tagamine hajaasustusega maapiirkondades elavatele peredele.

Valga maavanem Margus Lepik kuulutas avatuks hajaasustuse programmi taotlusvooru Valgamaal. Taotlusi võetakse vastu kõigis Valgamaa vallavalitsustes alates 16. märtsist ning nende esitamise tähtpäev on 18. mai 2015.

Kui varem oli toetus mõeldud vaid lastega peredele, siis nüüd on programmi eesmärk heade elutingimuste tagamine hajaasustusega maapiirkondades elavatele peredele ning seeläbi aidata kaasa elanike arvu püsimisele.

Programmist toetatakse majapidamistele vee- ja kanalisatsioonisüsteemide ning juurdepääsuteede rajamist. Juhul kui majapidamine ei ole elektrivõrguga liitunud, toetatakse ka autonoomsete elektrisüsteemidega seotud tegevusi.

Maksimaalne toetus on 6500 eurot majapidamise kohta. Toetus ei või olla suurem kui 66,67% projekti abikõlblikest kuludest ning taotleja omafinantseering väiksem kui 33,33%. Toetuse eraldamise aluseks on põhjendatud ja projekti eesmärkide saavutamist tagav eelarve.

Kui majapidamine on saanud toetust eelnevatest hajaasustuse programmidest, siis arvestatakse saadud toetus uuest võimalikust toetusest maha. Siinkohal on oluline silmas pidada, et iga valdkonna (joogivesi, kanalisatsioon, juurdepääsuteed ja elekter) jaoks võib programmist toetust saada üks kord.

«Programmiga eraldatav toetus koosneb võrdses mahus riigi ja kohalike omavalitsuste vahenditest. On heameel, et kõik Valgamaa vallad leidsid käesoleval aastal rahalisi vahendeid programmis osalemiseks, mistõttu saame seda rakendada kogu maakonnas,» kommenteeris maavanem.

Taotluste menetlemine ja hindamine ning toetuse eraldamise üle otsustamine toimub kohalikes omavalitsustes. Maavalitsuse ülesanne on taotlusvooru avatuks kuulutamine, programmi rakendamise üldine koordineerimine, kohalikele omavalitsustele eraldatava riigipoolse toetuse rahajaotuse kehtestamine, aga ka järelevalve teostamine vahendite kasutamise sihipärasuse üle.

Hajaasustuse programmi on varem viidud ellu aastail 2013–2014. Programmi rakendamise kahe aasta jooksul on Valgamaal esitatud kokku 70 taotlust, millest rahastati 60 kogumaksumusega 364 029 eurot. Rahastatud projektide kogumaksumusest moodustas 232 877 eurot riigi ja kohalike omavalitsuste toetus.

Kuigi programmi eelkäija, hajaasustuse veeprogrammi raames said 177 Valgamaa majapidamist ühtekokku 691 elanikuga abi joogivee kättesaadavuse parandamiseks, näitas ka 2014. aasta taotlusvoor, et jätkuvalt on meie maakonna hajaasustusega piirkondades suurim vajadus joogiveesüsteemide rajamiseks ja rekonstrueerimiseks.

Nii ongi 2014. aastal toetust saanud projektide raames rajamisel 26 veesüsteemi, 16 kanalisatsioonisüsteemi ning kolm juurdepääsuteed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles