Imelikele aukudele leidub mitu seletust

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Torupilli talu omanik Ants Taul on oma tiigijääle ilmunud ringe ja auke uurinud juba 2009. aastast peale. Paar päeva enne seekordset vabariigi aastapäeva märkas ta koos abikaasa Tiiuga, et tiigile on tekkinud 1,7 meetrise läbimõõduga jääring, mille kohal jää paksus vaid paar sentimeetrit on.
Torupilli talu omanik Ants Taul on oma tiigijääle ilmunud ringe ja auke uurinud juba 2009. aastast peale. Paar päeva enne seekordset vabariigi aastapäeva märkas ta koos abikaasa Tiiuga, et tiigile on tekkinud 1,7 meetrise läbimõõduga jääring, mille kohal jää paksus vaid paar sentimeetrit on. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Eelmisel nädalal kirjutas Valgamaalane, kuidas Põdrala vallas Torupilli talus tiigijääle saladuslikud jääringid ja -augud tekivad. Teadlased pakuvad nähtusele erinevaid seletusi.

Veidraid moodustisi on talurahvas jääl tähele pannud kuuel aastal, kusjuures eelmine talv neid ei ilmunud.

Eri suurustes lehtrina avanevad väiksemad augud ja paarimeetrise diameetriga õhukese jääkattega ringid ilmuvad tiigile tavaliselt pärast päiksepaistelisemaid päevi ning pigem hilistalve ja kevade poole. Sel aastal tekkisid pisemad augud jaanuaris.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles