13 ja reede tuleb taas

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hirm 13 ja reede ees ehk paraskevidekatriafoobia takistab osadel inimestel sellel päeval töötada, reisida, otsuseid langetada või isegi kodust lahkuda. Väidetavalt on tegemist lääne kultuuri levinuima ebausuga.
Hirm 13 ja reede ees ehk paraskevidekatriafoobia takistab osadel inimestel sellel päeval töötada, reisida, otsuseid langetada või isegi kodust lahkuda. Väidetavalt on tegemist lääne kultuuri levinuima ebausuga. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Reedese nädalapäeva ja numbri 13 koosesinemine kutsub osas inimestes esile alateadliku võpatuse, kuna kuuldavasti võivat sellel päeval kuitahes ettevaatlikul inimesel kehvasti minna. Homme on üks sellistest päevadest. Kuskohast aga hirm kuu- ja nädalapäeva sellise kokkulangevuse ees pärineb?

13 ja reede kui õnnetuse tähtpäev, mida vahel ka mustaks reedeks nimetatakse, võis alguse saada juba pimedal keskajal. Nagu paljud teisedki ebausud, on ka selle päeva alged peidus religioossetes tekstides.

Jeesusest börsimaaklerini

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles