Juhtkiri: Noored meistrid sirguvad

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa kutseõppekeskuse 2. kursusel õppiv Anneli Urm  (vasakul) ja Erle Sarv
Valgamaa kutseõppekeskuse 2. kursusel õppiv Anneli Urm (vasakul) ja Erle Sarv Foto: Jane Talvik

Vanasti oli nii, et kes mingit ametit õppida tahtis, pidi läbi käima kindla tee õpipoisist meistriks – vahele jäid ka selliaastad. Tänapäeva kutseõpe on tegelikult üles ehitatud sarnaselt: õpipoisioskused omandab noor heal juhul juba kodus või tööõpetuse tundides, kutseõppes tuleb esmalt läbida sellipõli ja koolist peaks lahkuma meistrid.

Loomulikult on tegu lihtsustatud skeemiga. Paljudest noortest kutseõppuritest ei saa iial meistreid – ilmselt on asi sel juhul eelkõige huvi ja järjekindluse nappuses, aga mõnel juhul on probleem vast ka eelduste vähesuses. Igatahes on mõni kutseõpetaja aeg-ajalt kurtnud sedagi, et tänapäeva noortel on käed vahel suisa valepidi otsas: sedavõrd raskelt kujunevad oskused ja vilumused.

Õnneks leidub ka palju tublisid ning motiveeritud noori ning neid on ka Valgamaa kutseõppekeskuses. Suurepärase kinnituse sellele tõi nädalavahetus, mil Tallinnas aset leidnud kutsehariduse aasta tippsündmusel Noor Meister õnnestus kooli õpilastel võita kolm esikolmikukohta – neist üks kuulutati lausa parimaks. Seejuures jäi teiseks maineka Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli õppur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles