Ürgorus hakkab kehtima uus kaitsekord

Taavi Niittee
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tikste ürgorg
Tikste ürgorg Foto: Taavi Niittee

Tõrva serval asuvale Tikste ürgoru maastikukaitsealale luuakse sihtkaitsevöönd ning seal hakkab kehtima uus kaitsekord. Keskkonnaamet on avanud kaitse-eelnõu ettepanekutele ja parandustele.

Järsunõlvaline, allikate ja liiva­kivipaljanditega liigendatud Tikste ürgorg, mis kuulub Natura 2000 võrgustikku, on üks Valgamaa unikaalsemaid ja looduskaunimaid paiku. Aastasadade jooksul on seal reljeefi ja maakasutuse koosmõjul tekkinud omapärane ja mitmekesine maatikumuster. Orust ei puudu koprad, kitsed, rebased ja jänesed ning liivakivipaljanditesse uuristatud urgudes pesitsevad haruldased linnuliigid.

Vaatamata pea pool sajandit kestnud looduskaitsele, pole Tikste ürgorg inimtegevusest päris puutumatuks jäänud. Inimene on oma hooletuses oru põhjas vonklevasse ojja loopinud prügi ning nii mõneski kohas on puude vahelt eemaldatud võsa – eesmärgiks pigem iseenda silmailu kui looduse tahe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles