Juhtkiri: Puhuvad värsked tuuled

Piret Karu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otepää valimisjaoskond.
Otepää valimisjaoskond. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu valimiste ralli on selleks korraks läbi. Õigus oli nendel, kes ennustasid, et seekord toob see Riigikokku vanade olijate kõrvale ka kaks uut poliitjõudu: Vabaerakonna ja Konservatiivse Rahvaerakonna.

Samas ei ole asjade sellises käigus midagi väga uut. Ühelt poolt on valimised varemgi Riigikokku uusi tegijaid toonud. Teisalt kostus mitmelt poolt enne valimisi arvamusi, et senistes parlamendiparteides on suur osa valijaskonnast pettunud. Seda tunnistab tänases Valgamaalases teiste seas ka üks Riigikogus juba esindatud olnud erakonna poliitik.

Selle üle, mida näitab Reformierakonna valimisvõit nii Eestis kui Valgamaal, on avaldatud eri arvamusi. Partei enda esindajad eelistavad sellises tulemuses näha senise poliitika heakskiitu. Seevastu politoloog Vello Pettai soovitas pigem tähelepanu pöörata asjaolule, et kolm parlamendierakonda said Riigikogus hääli vähem kui eelmisel korral – Keskerakond sai ainsana ühe mandaadi juurde.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles