Soe talv teeb kõige enam muret põllumeestele

Lea Margus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Veidi äbarikku lilleilu jagus kohati kogu talveks. Kui paljude loomade ja inimeste elu ongi soojal talvel nagu lill, siis mõnigi põllumees on murelik.
Veidi äbarikku lilleilu jagus kohati kogu talveks. Kui paljude loomade ja inimeste elu ongi soojal talvel nagu lill, siis mõnigi põllumees on murelik. Foto: Küllike Rooväli / Postimees

Talv on olnud mahe ja veebruar suisa soe. Kui loodusemehed selles midagi väga erilist ei näe, siis maaharijad hoiavad hinge kinni.

Talivilja saagikus sõltub suurel määral just aasta külmemast perioodist. Jaan Bachmann Valgamaa Põllumeeste Liidust tõdes, et on suhteliselt raske rääkida taliviljade, kaasa arvatud raps ja rüps, talvitumisest. «Kui ilmad on sellised kui praegu, et päeval soe ja öösel paar kraadi külma, on see halb eriti saviste maade korral – rebib taime pooleks või tõstab maast välja.»

Bachmanni sõnul on põllumehed öelnud, et põllud muutuvad aina pruunimaks. «Kui nüüd tuleb püsiv külm, siis ei olegi see nii väga hull, kui aga tuleb paksem lumi, on suur lumiseene oht. Ka soodustab selline talv nii taimehaiguste teket kui ka taimekahjurite arengut kevadel.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles